Cadoul proprietarilor de birouri: 20% din spaţii goale la final de an

Gradul de neocupare pe segmentul de birouri va atinge, până la sfârşitul acestui an, un nivel record de 18-20%, întrucât creşterea economică va fi negativă şi, în viitorul apropiat, se aşteaptă ca activitatea de închiriere să rămână redusă. Acest lucru, coroborat cu stocul ce urmează a fi livrat, va împinge gradul de disponibilitate către un nivel fără precedent, estimează compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Consultanţii sunt de părere că pe termen sc

Gradul de neocupare pe segmentul de birouri va atinge, până la sfârşitul acestui an, un nivel record de 18-20%, întrucât creşterea economică va fi negativă şi, în viitorul apropiat, se aşteaptă ca activitatea de închiriere să rămână redusă. Acest lucru, coroborat cu stocul ce urmează a fi livrat, va împinge gradul de disponibilitate către un nivel fără precedent, estimează compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Consultanţii sunt de părere că pe termen scurt şi mediu (3-12 luni) chiriile îşi vor păstra trendul descendent, aşteptându-se la o viitoare stabilizare în a doua jumătate a anului 2010.

Nivelul chiriilor a scăzut începand cu primul trimestru al anului cu aproximativ 18% în cazul locaţiilor centrale, cu 21% pentru zonele semi-centrale şi cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zonele centrale este de 21 de euro/mp/lună, în timp ce în zonele descentralizate aceasta variază între 10 şi 19 euro/mp/lună.

Nivelul ofertei s-a mărit de la trimestru la trimestru, datorită cererii din ce în ce mai reduse, dar şi a volumului mare de spaţii livrate anul acesta. Conform studiilor DTZ, în trimestrul al treilea, rata de neocupare a crescut cu circa 20% faţă de trimestrul trecut, atingând valoarea de 14,46%.

Numărul de pre-închirieri, în scădere cu 84%

În primele nouă luni ale anului curent, volumul spaţiilor închiriate s-a schimbat atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi locaţia. Interesul a rămas focalizat pe zona de nord (48%), însă zona de centrală de afaceri a câştigat teren, pe măsură ce companiile au fost nevoite să se mute, mărindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestei zone.

Spaţiile de birouri  închiriate în zona centrală variază între 150 mp şi 1.000 mp, pe când cererea pentru spaţii mai mari de 1.000 mp a fost limitată şi a fost exprimată în special de companii care activează în sectorului bancar. Numărul de pre-închirieri s-a diminuat cu 84% faţă de anul trecut. La sfârşitul trimestrului trecut, totalul pre-închirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.

Stocul va depăşi 1,6 mil. mp

Potrivit DTZ Echinox, proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 cuprind clădiri cu suprafaţa netă între 1.200 de mp şi 50.000 de mp, amplasate în aproape toate zonele de business ale Capitalei. Dacă toate proiectele anunţate se vor finaliza, totalul spaţiilor de birouri ce urmează a fi dat în folosinţă în T4 va atinge suprafaţa de 180.000 mp.

La sfârşitul trimestrului trei, stocul existent de spaţii de birouri a depăşit cu puţin suprafaţa de 1,42 milioane mp. Dacă comparăm piaţa de birouri din Bucureşti cu cea din alte oraşe europene, rezultă că stocul de spaţii de birouri din Bucureşti reprezintă 54% din valoarea stocului înregistrat în Praga, 45% din totalul stocului cumulat în Varşovia şi 61% din suprafaţa totală de spaţii disponibile în Budapesta.