Fiecare se gândește că poate nu va găsi darul potrivit, că ar putea transmite un mesaj greșit sau că nu va face o impresie bună. Pe lângă asta, mai ales în această perioadă de criză financiară și restricții bugetare, mai apare și problema prețului plătit pentru cadourile ce urmează a fi oferite. De aceea, este bine sa aflaţi că unul dintre costurile ce ar putea fi evitate în acest caz ar fi taxa pe valoarea adăugată, care reprezintă aproape 20% din prețul total al cadourilor. Cel mai comun cadou oferit sunt florile și mărțișoarele ce sunt achiziționate de la vânzătorii din fiecare stație de autobuz / metrou sau de la marile târguri organizate în această perioadă, unele dintre aceste cadouri putând fi fără TVA (comercianții nefiind obligați să se înregistreze în scopuri de TVA dacă plafonul privind înregistrarea nu a fost atins).
Dacă totuşi nu reuşiţi să ajungeţi să cumpăraţi flori naturale sau pur şi simplu vreţi ceva original, puteţi încerca o metodă inedită, şi anume să le confecţionaţi chiar dumneavoastră. Astfel, din revistele / ziarele achiziţionate (cu cota de TVA 9%) se pot confecţiona flori origami, kirigami sau quiling. Pentru colege puteți folosi chiar și rapoartele printate sau e-mail-urile pe care, bineînțeles le-ați fi reciclat. Există o mulțime de tutoriale online, pentru aceste activități și după primele 2-3 astfel de flori sigur o sa meargă mai repede și mai ușor tot ”procesul”. În plus, veți demonstra dedicare și cu siguranță veți impresiona prin acest cadou. O altă idee ce sigur va fi apreciată de către persoana apropiată poate fi o scurtă vacanță peste hotare. Mai exact, puteţi alege achiziţionarea unor bilete de transport internaţional de persoane către diferite destinaţii, operaţiune ce este scutită de TVA. Pentru a vă diminua şi mai mult costurile cu taxa pe valoarea adăugată este bine să luaţi în calcul spre exemplu achiziţia unor bilete către Luxembourg sau Cipru, ţările cu cotele de TVA cele mai mici din Uniunea Europeană (15%, respectiv 17%).
De asemenea, pentru femeile cărora le veţi aloca un buget mai mare pentru cumpărături şi cărora le plac mâncărurile sau specialităţile din diverse colţuri ale lumii (de exemplu, Anglia, unde cota TVA pentru alimente este de 0%), le puteţi face fericite prin comandarea on-line de condimente, dulciuri (dar nu ciocolată sau bomboane), caviar, brânzeturi fine, şi altele. Condiţia pentru a beneficia de cota redusă este ca vânzătorul să nu fie înregistrat în scopuri de TVA în România.
Pe de altă parte, dacă timpul vă permite, puteţi folosi în beneficiul dumneavoastră scutirea de TVA pentru importul de bunuri cu valoare neglijabilă. Astfel, puteţi achiziţiona în limita a 10 EURO diverse bunuri (dulciuri, flori – in principiu orice cadou la care v-ați putea gândi, cu excepția băuturilor alcoolice, țigărilor și a parfumurilor) din ţări ce nu sunt membre ale Uniunii Europene şi nu veţi fi nevoiţi să plătiţi TVA (și nici taxe vamale!) pentru aceste cumpărături. După cum probabil v-ați dat seama deja, voucher-ele pentru diverse servicii sunt extrem de atractive pentru sexul frumos, de aceea ați putea încerca să oferiți un voucher pentru un control periodic la dentist. Astfel de servicii medicale vor fi scutite de TVA. Totuși, în cazul în care doamna sau domnișoara va dori achiziţionarea unor servicii de cosmetizare dentară, cum ar fi albirea dinţilor sau aplicarea unor pietricele preţioase, trebuie să o avertizați că acestea se vor încadra în categoria serviciilor cărora li se aplică cota standard de TVA de 24%. Dacă aveţi în viaţa dumneavoastră o femeie care colecţionează diverse lucruri puteţi încerca să îi oferiţi timbre, monede numismatice, sau obiecte dintr-un anticariat (cărţi, tablouri, etc.) pentru care comercianţii fie nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA fie aplică regimul second hand la vânzarea bunurilor (TVA ar fi aplicată doar la marja profitului obţinut de către comercianţi). Dorim să menţionăm că bijuteriilor achiziţionate din anticariate sau de la case de amanet li se aplică cota standard de TVA de 24%, însă dacă știți că aurul o va bucura pe femeia specială din viața dumneavoastră, puteți sa îi oferiți un lingou de aur din investiții care este scutit de TVA și care, în mod sigur, se va dovedi folositor la un moment dat.
Un alt tip de cadou inedit, ar fi să oferiţi unei persoane care ştiţi că iubește riscul o seară la cazino. În acest sens, aţi rezolva costurile cu cina, aceasta fiind oferită în mod normal gratuit din partea cazinoului și de asemenea problema TVA la achiziţia unui cadou. Achiziţionând jetoane pentru jocurile de noroc din cazino nu veţi suporta niciun cost cu TVA, aceasta reprezentând o operaţiune scutită de TVA. Dar, atenție, în cazul în care va fi norocoasă, va trebui să suporte un impozit pe venit de 25% pentru câștigurile mai mari de 600 RON. Alt cadou care ar face fericită o femeie ar putea fi un bilet la cinema, muzeu, teatru sau o carte. Pentru fiecare din cele de mai sus aţi plăti doar 9% TVA la preţul de achiziţie. În aceeaşi categorie de 9% putem include şi un weekend romantic în doi la un hotel. Până și pentru micul dejun inclus în prețul camerei se va aplica tot cota redusă de TVA de 9%. Și nu în ultimul rând, pentru a reînvia romantismul în epoca e-mail-ului și a tehnologiei, ați putea scrie câteva rânduri într-o scrisoare care va fi transmisă prin poştă și ați putea chiar adăuga în plic o floare origami. Timbrele, plicurile achiziționate de la oficiile de poștă, dar și serviciile poștale sunt fără TVA.
Sperăm ca o parte din aceste idei să vă ajute să diminuaţi cel puțin costurile cu taxa pe valoarea adăugată şi cadoul ce urmează să îl oferiţi să fie inedit şi apreciat. Acum că aveţi în vedere şi sugestiile noastre vă urăm mult succes la cumpărături!
Ramona Jurubita, Tax Partner KPMG