Cadouri de Moș Nicolae. În ce zi trebuie pregătite ghetele

Mos Nicolae

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai frumoasă perioadă din an bate la ușă. Pentru români, startul se dă odată cu Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, și Ziua Națională a României, în prima zi de decembrie. Vine, apoi, Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, cu cadourile de la „moșul cel mic”, pentru că „moșul cel mare” e în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. Cine a fost cuminte, trebuie să-și pregătească ghetuțele.

Nuielușă sau cadou în ghetuțe de la Moș Nicolae?

Moș Nicolae este unul dintre cele mai iubite personaje din tradiția românească. De Sfântul Nicolae, copiii și nu doar ei primesc cadouri de la „moșul cel mic”. Acesta le lasă în ghetuțe, este sărbătorit în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, adică în seara zilei de 5 decembrie.

În tradiția românească, Sfântul Nicolae a fost transformat în Moș Nicolae și este înfățișat pe un cal alb. Aluzie la zăpada care cade în luna decembrie.

Moș Nicolae lasă cadouri în cizmulițe în fiecare an drept o tradiție moștenită de la Sfântul Nicolae, care era cunoscut pentru generozitatea sa. În timpul vieții sale, Nicolae a făcut mai multe fapte de mărinimie.

Caracterul anonim al acestor acte de bunătate i-ar fi inspirat pe oameni să înceapă să își ofere cadouri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoții susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi considerat adevăratul Moș Crăciun, deoarece el este cu adevărat un aducător de daruri.

Sfântul Nicolae este ocrotitorul familiei

În tradiția ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei. Fapt pentru care intervine în educația copiilor. Pornind de la această credință, copiii vor primi în ghetuțe, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, fie o nuielușă, fie dulciuri și cadouri.

Nuielușa primită drept pedeapsă trebuie să fie, potrivit tradiției, o crenguță de măr. Aceasta se va pune într-un pahar cu apă. Dacă până de Crăciun înmugurește, înseamnă că acel copil a fost cuminte și că Moș Nicolae l-a iertat.

Cât despre copiii cuminți, aceștia vor primi, în ghetuțe sau cizmulițe, fructe, dulciuri, covrigi și diverse alte cadouri. Asta, ca răsplată pentru faptul că au ascultat de dascăli și de părinți.

Tradiția ne mai învață, de asemenea, că darurile trebuie înfășurate în săculețe de culoare albă sau aurie înainte de a fi puse în ghetuțe. Cele două culori sunt simboluri ale armoniei, având puteri magice în noaptea de Sfântul Nicolae 2023.

Se spune că Sfântul a salvat de la desfrâu trei fete sărmane. Tatăl lor, neavând zestre pentru ele, se gândise să le împingă către prostituție, când Moș Nicolae a auzit povestea și a sărit în ajutorul lor. Ajuns la casa omului nevoiaș, Nicolae i-a lăsat o pungă cu bani la fereastră.