Comisia Europeană a anunțat joi, 2 mai, prelungirea cu șase luni a unui cadru temporar. Acesta permite statelor din UE să acorde mai ușor ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de impactul războiului din Ucraina. Cadrul temporar a fost extins până la sfârșitul lui 2024.

Mecanismul a fost adoptat în martie 2022 în urma invaziei Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul a generat creșterea semnificativă a costurilor la energie și îngrășăminte.

Având în vedere că cele două țări implicate în conflict erau importante producătoare de aceste bunuri, adoptarea acestui mecanism a devenit necesară.

Sume importante pentru întreprinderile agricole, grație acestui cadru temporar de criză

Acest „cadru temporar de criză” a permis statelor membre să acorde, până la sfârșitul lui iunie 2024, sume de până la 280.000 de euro. Acestea sunt date în ajutoare publice pentru întreprinderile agricole afectate de criză.

Pentru alte întreprinderi, se dau și până la 335.000 de euro. Banii sunt oferiți, în acest caz, pentru întreprinderile din sectorul piscicol și acvacultură. Aceasta a reprezentat o relaxare semnificativă față de regulile stricte ale UE privind ajutoarele de stat.

Din acest moment, statele membre ale UE vor avea opțiunea să ofere aceste ajutoare întreprinderilor agricole afectate până pe 31 decembrie 2024.

Euro
Cadrul temporar a fost extins cu 6 luni / SURSA FOTO: unsplash.com

Perioada a fost extinsă cu șase luni, până pe 31 decembrie

Nivelul plafoanelor de ajutoare rămâne neschimbat. Cu toate acestea, perioada extinsă de șase luni „oferă mai mult timp pentru a implementa măsuri de sprijin în caz de necesitate”, explică Comisia Europeană.

Aceasta a fost o solicitare hotărâtă din partea celor 27 de state membre. Țările UE au fost confruntate începând din ianuarie cu nemulțumirea din partea sectorului agricol. Nemulțumirea a fost alimentată în special de importurile de cereale și produse ucrainene, care au fost exceptate de taxe vamale.

Miniștrii UE ai Agriculturii au cerut creșterea nivelului maxim de ajutoare

Miniștrii Agriculturii din aproximativ 15 state ale UE, inclusiv Franța și Germania, s-au întâlnit luni la Luxemburg. Ei au cerut Comisiei Europene să crească nivelul maxim de ajutoare publice. Este vorba despre cele pe care o țară îl poate acorda unei întreprinderi agricole fără notificare oficială sau aprobare prealabilă din partea Bruxelles-ului.

Conform unei legislații amendate în 2019, statele membre au posibilitatea să acorde subvenții publice (în afara fondurilor europene ale Politicii Agricole Comune) unei exploatații agricole. Ele sunt în valoare de până la 20.000 de euro – chiar 25.000 de euro în anumite condiții – pe o perioadă de trei ani. Nu este nevoie să se notifice Comisia Europeană, care supraveghează aspectele concurenței.

În cazul în care suma depășește acest plafon, statele membre sunt obligate să notifice detaliile acestor finanțări către Bruxelles. Comisia Europeană poate interveni în proces. Cele 15 state cer acum majorarea acestui plafon la 50.000 de euro pe întreprindere agricolă pentru o perioadă de trei ani.