Care este cea mai sănătoasă cafea?

Dorința noastră de cafea continuă să crească în același ritm cu varietatea modurilor de a o bea. Cafeaua vine cu o aromă îndrăzneață și un gust special. În plus cafeaua, vine cu beneficii impresionante pentru sănătate și este o „sursă remarcabilă de antioxidanți”, au descoperit studiile.

„Consensul general este că, băută cu moderație, cafeaua este considerată unul dintre superalimentele pe care majoritatea oamenilor le include în dietă”, spune Beth Czerwony, dietetician la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland, pentru TODAY.com.

„Cafeaua se face din boabe din cafea și, prin urmare, antioxidanții care provin din boabe sunt acești polifenoli”, sau compuși pe care plantele îi folosesc pentru autoapărare și ajută la sănătate, explică ea.

Polifenolii sunt protectori împotriva bolilor inflamatorii, precum bolile de inimă, diabetul, artrita și demența, notează Czerwony. Cafeaua are, de asemenea, un impact benefic asupra sănătății ficatului, dispoziției și funcției imunitare.

Având în vedere tipurile diferite de boabe, prăjirea lor și metodele de preparare, care este cel mai sănătos tip de cafea? Iată ce spun dieteticienii.

Cafea filtrată sau nefiltrată

Varianta filtrată este mai sănătoasă decât cea nefiltrată, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă. Persoanele care au băut cafea care a trecut printr-un filtru de hârtie au avut rate mai scăzute de deces din cauza bolilor de inimă decât cei care au băut-o nefiltrată.

În cafeaua nefiltrată, preparată, există de aproximativ 30 de ori mai multe diterpene decât în cafeaua filtrată, arată studiul. Se știe că acestea cresc colesterolul LDL „rău”.

„Ar trebui să folosiți un filtru de cafea, un fel de metodă de filtrare”, spune Nancy Mazarin, dietetician la Great Neck, New York.

Prăjită mai ușor sau prăjită mai mult?

Prăjirea mai ușoară a cafelei conține mai mulți antioxidanți din cauza modului în care este procesată, spune Czerwony.

„Cu cât cafeaua este prăjită mai mult și cu cât devine mai închisă la culoare, se ard o parte din antioxidanți. Prin urmare, cafeaua prăjită mai ușor aduce mai multe beneficii pentru sănătate”, notează ea.

cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Cafea fierbinte sau rece

Cafeaua fierbinte este produsă atunci când se folosește apă fierbinte și atunci când utilizați un aparat de cafea prin picurare sau faceți o ceașcă pentru turnare. Cafeaua preparată la rece este făcută din zaț de cafea înmuiat în apă rece sau la temperatura camerei timp de cel puțin 12 ore, „creând o băutură mai moale și mai fină”, după cum a scris anterior TODAY.com.

Prepararea la rece are mai puțin acid decât cafeaua prin picurare, așa că poate fi o alegere mai bună pentru persoanele cu reflux acid sau boala de reflux gastroesofagian (GERD), spune Czerwony.

În schimb, cafeaua fierbinte conține mulți antioxidanți, deoarece temperatura ridicată de preparare ajută la eliberarea acestora din zaț, explică cei doi experți. Cafea instant sau cafea preparată

Au beneficii similare pentru sănătate, deși cafeaua instant – făcută din extract de cafea uscată – este puțin mai procesată decât boabele de cafea tradiționale, spune Czerwony.

Cafeaua instant poate avea mai mulți antioxidanți și cofeină decât alte băuturi, au descoperit studiile.

De asemenea, conține mai multă acrilamidă, o substanță chimică care se poate forma în timpul prăjirii, considerată o preocupare pentru sănătatea umană, potrivit U.S. Food and Drug Administration.

Decafeinizată sau obișnuită

Beneficiile antioxidante rămân chiar atunci când cafeaua este decofeinizată, spun cei doi dieteticieni.

Consumul de cafea obișnuită sau decofeinizată este asociat cu o viață mai lungă, ambele tipuri reducând riscul de boli de inimă și deces, au raportat cercetătorii în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conține peste 100 de componente biologic active”, a spus autorul studiului Peter Kistler, profesor la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Australia.

Cafea neagră sau cafea cu frișcă și zahăr

Cafeaua neagră are cele mai multe beneficii pentru sănătate dacă nu conține calorii și grăsimi din adaosuri precum frișcă, zahăr, siropuri aromate și alte lucruri îndulcite, care o transformă într-un „desert”, spune Mazarin.

„Multora nu le place foarte mult cafeaua și, de fapt, beau un milkshake”, notează ea.

Adăugați mirodenii sănătoase precum scorțișoara, nucșoara sau cardamomul, care conțin antioxidanți, pentru a experimenta diferite arome ale cafelei, fără a adăuga calorii, sfătuiește Czerwony.