Deoarece cofeina poate provoca nervozitate, anxietate sau tulburări de stomac, varianta decofeinizată poate fi o alegere bună pentru cei sensibili la cofeină.
Cofeina poate rămâne în organism ore întregi, așa că varianta decofeinizată este o opțiune excelentă pentru a evita perturbarea somnului.
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin fitonutrienți benefici, în special polifenoli, considerați buni pentru inimă și pot preveni bolile, potrivit Health.com.
Ce este cafeaua decofeinizată?
Deși cafeaua decofeinizată este procesată din aceleași boabe – cel mai frecvent arabica sau robusta – trece printr-un proces suplimentar pentru a elimina cea mai mare parte a cofeinei din boabele de cafea crudă (verde), înainte de prăjire.
Prăjirea boabelor le pregătește pentru preparare și îi sporește aromele naturale.
Decofeinizarea poate slăbi aroma boabelor, rezultând o băutură care poate avea un gust mai puțin robust.
În metodele tradiționale, boabele de cafea crude sunt aburite pentru a ajuta la eliberarea cofeinei. Un solvent chimic, cum ar fi acetat de etil sau diclormetan (clorură de metilen), este apoi aplicat pe boabe pentru a extrage cofeina. După aceea, boabele sunt încălzite pentru a evapora umiditatea și solventul.
Deși cea mai mare parte a solventului este îndepărtată în timpul acestui proces, unii oameni își fac griji cu privire la potențiale reziduuri chimice. FDA cere ca nivelurile de reziduuri de solvenți chimici din cafeaua decofeinizată să nu depășească 0,001%, mai puțin de 10 părți per milion.
O metodă alternativă este o înmuiere cu apă fierbinte pentru a dizolva cofeina. Această metodă este considerată mai sigură deoarece solventul nu pătrunde în boabe.
Câtă cofeină conțin cele două variante de cafea?
Cafeaua decofeinizată conține puțină cofeină, dar în cantități minime – de obicei nu mai mult de 0,1% din boabe (comparativ cu 1,5-2% în boabele de cafea obișnuite). Procesul de decofeinizare elimină aproximativ 97% din cofeină.
Cafeaua obișnuită conține 72 mg de cofeină per porție de 6 uncii (oz), în timp ce aceeași cantitate de cafea decofeinizată conține mai puțin de 3 mg de cofeină.
Limita superioară pentru aportul de cofeină este de 400 de mg pe zi (mai puțin pentru gravide) pentru a evita potențiale efecte secundare:
- Nervozitate
- Anxietate
- Palpitații
- Ameţeală
- Insomnie
- Probleme la stomac
Complicațiile mai grave pot include convulsii, halucinații și aritmii (bătăi neregulate ale inimii).
Beneficiile cafelei cu cofeină
Consumul unor cantități moderate de cafea cu cofeină (2-3,5 căni pe zi) este asociat cu un risc redus de mortalitate de orice cauză, inclusiv afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și tulburările neurologice.
Alte beneficii potențiale pot include o incidență mai scăzută a gutei, a pietrelor la rinichi și a complicațiilor hepatice. Cafeaua este legată de o concentrare sporită, timpi de reacție mai rapizi și o concentrare mai bună – în primul rând datorită conținutului său de cofeină.
Dezavantaje
Conform unor studii, consumul de cafea poate preveni majoritatea cancerelor. Cu toate acestea, poate crește riscul de cancer gastric sau colorectal.
Consumul obișnuit de cafea poate fi asociat și cu simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD).
Beneficiile cafelei decofeinizate
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin fitonutrienți benefici, inclusiv polifenoli. Aceștia au efecte antiinflamatorii și antioxidante, inclusiv capacitatea de a elimina substanțele dăunătoare din organism.
Nivelurile ridicate de acid clorogenic (CGA) pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Boabele de cafea neprăjite conțin până la 543,23 miligrame de CGA pe litru, deși creșterile intensității de prăjire scad treptat.
Varianta decofeinizată poate reduce riscurile și complicațiile unor boli.
Poate reduce riscul de sindrom metabolic
Sindromul metabolic (MetS) este un factor de risc pentru bolile de inimă. Se caracterizează printr-o combinație de tulburări metabolice, diagnosticate atunci când o persoană are trei sau mai multe dintre următoarele cinci afecțiuni:
- tensiune arterială crescută
- trigliceride crescute
- obezitate abdominală
- niveluri crescute de zahăr din sânge
- și scăderea nivelului de colesterol HDL
Cafeaua decafeinizată poate reduce riscul de sindrom metabolic datorită nivelurilor sale de acid clorogenic.
O meta-analiză recentă a examinat efectele capsulelor de extract de cafea verde (180-376 miligrame CGA) și cafelei lichide decofeinizate (510,6 miligrame CGA) asupra markerilor bolilor metabolice.
Ambele forme de cafea decofeinizată au îmbunătățit tensiunea arterială, circumferința taliei, zahărul din sânge și trigliceridele, timp de patru săptămâni.
Cafea normală sau decofeinizată?
Atât cafeaua decofeinizată, cât și cea obișnuită sunt bogate în polifenoli, care luptă împotriva bolilor, inclusiv acizi clorogenici (CGA) benefici, fiind o opțiune excelentă pentru sănătatea inimii.
Cafeaua obișnuită este cea mai bună opțiune pentru un plus de energie și un profil de aromă mai îndrăzneț și mai bogat.
Cafeaua decofeinizată este o alternativă sănătoasă pentru cei sensibili la cofeină.