Prețurile cafelei robusta au ajuns la un nou maxim istoric, potrivit celor mai recente date. Doar în această săptămână, ele au crescut cu 5,4%. Do Ha Nam președintele celui mai mare exportator de cafea din Vietnam spune că unii fermieri ar putea să îşi limiteze vânzările pentru a aștepta prețuri mai mari.
Cotaţiile cafelei au atins un record
Vineri, prețurile cafelei au atins un nivel record la bursele din Londra, pe fondul creșterii îngrijorărilor privind recolta slabă și posibilitatea unui deficit de boabe de cafea.
Prețurile futures pentru cafeaua robusta, cunoscută ca un soi mai accesibil utilizat în producerea cafelei instant, au înregistrat vineri o creștere de 2,4%, atingând cel mai înalt nivel din 2008, de la începutul înregistrării datelor.
În ansamblu, pe durata acestei săptămâni, prețurile au înregistrat o creștere de 5,4%, fiind influențate de producția mai mică din Vietnam, principalul producător de cafea robusta, și de nivelul scăzut al stocurilor.
Cu toate că Vietnamul dispune de cantități suficiente de boabe de cafea robusta pentru a satisface exporturile până la finalul sezonului, unii fermieri ar putea să își restricționeze vânzările. Do Ha Nam, președintele Intimex Group, cel mai mare exportator de cafea din Vietnam, spune că ei ar aștepta prețuri mai ridicate.
Ce a influențat creșterea prețului cafelei?
Creșterea pieței cafelei a fost influențată și de retragerea fondurilor speculative din piața de cacao. Aici, deficitele semnificative au condus la o creștere bruscă a prețurilor, determinându-i să se orienteze către piața cafelei.
Carlos Mera, analist la Rabobank, a menționat că speculatorii fac conexiuni între piața de cacao și cea de cafea. Acesta spune că decizia lor l-a surprins într-o oarecare măsură.
El a adăugat că principala paralelă pe care o poate trage este că toți arborii de cafea îmbătrânesc din cauza lipsei de îngrijire în câmp. Acest lucru a condus la stagnarea recoltei din Vietnam.
„Speculatorii fac paralele între cacao şi cafea, ceea ce este un pic suprinzător. Principala paralelă pe care o pot face eu este că toţi arborii de cafea au îmbătrânit din cauza lipsei de lucrări în câmp şi din cauza asta vedem că recolta Vietnamului nu mai creşte”, a declarat Carlos Mera, analist la Rabobank.
Analizând perspectivele viitoare, îngrijorările legate de producția de cafea din sezonul următor au crescut. Se așteaptă că vremea în Vietnam să rămână secetoasă în următoarea săptămână.
Această situație ar putea accentua stresul asupra arborilor de cafea, conform analiștilor de la firma de prognoză Maxar.
Carlos Mera sugerează că viitoarele reglementări europene referitoare la produsele provenite din defrișări ar putea determina o creștere a cererii. De asemenea, ar mai determina și o grabă pentru achiziționare înainte de intrarea în vigoare a acestor norme. Ele vor intra în vigoare la finalul acestui an.