Se scumpește cafeaua! Cotaţiile la arabica premium au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?
Se scumpește cafeaua
Se scumpește cafeaua! Cotaţiile la arabica premium au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani din cauza întreruperile persistente ale aprovizionării, majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale, perioadele mai lungi de tranzit și temerile legate de condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează perspectivele privind viitoarele culturi de boabe de cafea.
Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, ajung la 2,6475 dolari americani pe livră (454 de grame), cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 2011.
Prețul cafelei ar putea crește cu 40%
În prezent, analiştii economici se aşteaptă la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin.
JM Smucker Co, de exemplu, care produce Folgers şi Café Bustelo, care domină piaţa cafelei din SUA, a majorat deja preţurile în această vară.
Schimbările climatice, un pericol pentru industria cafelei
Schimbările climatice sunt o ameninţare directă pentru industria cafelei, fiind prognozată o scădere a randamentelor şi o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea. Până în anul 2050, zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate.
În anul 2040, cafeaua robusta ar putea ajunge la 35 de milioane de saci, estimează organizaţia sectorială World Coffee Research.
Record mondial pe piața cafelei. Cu cât s-a vândut un kilogram de cafea panameză?
În ciuda acestui fapt, în această vară, companiile de cafea panameze au participat la Licitația „Best of Panamá 2024”. Evenimentul a reunit cei mai buni producători locali de cafea și cafeaua lor.
Anul acesta a fost stabilit un nou record, după ce lotul de cafea Elida Geisha Natural Torre de la proprietatea familiei Lamastus s-a vândut cu suma de 10.013 dolari americani pe kilogram.
„Mulțumesc tuturor ofertanților și mulțumiri speciale câștigătorilor lotului, Saza Coffee din Japonia. Suntem onorați de o astfel de recunoaștere a cafelei noastre.
După 100 de ani de muncă asiduă și patru generații care s-au dedicat trup și suflet acestui produs, recunoașterea prodului nostru ne onorează”, a transmis proprietarul pe rețelele sociale.