Importanța somnului pentru sănătatea organismului nu poate fi negată. Toată lumea se simte mai bine după o noapte de somn ca la carte, iar lipsa somnului poate avea efecte negative atât asupra corpului, cât și asupra creierului.
Deci, ce se poate face pentru a lupta cu insomnia? Un psiholog de la Universitatea de Stat din Michigan a analizat efectele insomniilor și remediile posibile pentru această problemă. Răspunsul său, conform The Conversation, a fost clar: nu există un substitut pentru somn.
Lipsa de somn afectează cogniția
Oamenii de știință știu că privarea de somn reduce capacitatea umană de a menține atenția. Când li se cere să monitorizeze ecranul unui computer și să apese un buton ori de câte ori apare un punct roșu – o sarcină destul de simplă – participanții privați de somn au mult mai multe șanse să aibă deficiențe de atenție. Ei nu observă un punct roșu care se aprinde și nu reușesc să răspundă într-o jumătate de secundă. Aceste deficiențe de atenție sunt generate de creșterea presiunii și sunt mai frecvente în momentele ciclului circadian de 24 de ore, când corpul ar trebui să intre în repaos. Alături de tulburările de atenție, s-a constatat, de asemenea, că privarea de somn a dus la mai multe erori de păstrare a liniei. Menținerea liniei este o abilitate complexă, care presupune parcurgerea unei serii de pași, în ordine, fără a sări sau repeta vreunul dintre ei. Seamănă cu modul în care am face o rețetă de prăjitură din memorie. Cum ar fi să uităm să adăugăm ouă sau zahăr?
Cofeina poate să înlocuiască somnul?
Ce face aproape toată lumea dacă a avut altă noapte albă? Mulți apelează la o ceașcă de cafea sau la o băutură energizantă. Un sondaj din 2022 a constatat că peste 90% dintre adulții americani incluși în eșantion consumă o anumită formă de cofeină zilnic. Cofeina poate ajuta la menținerea atenției după privarea de somn? S-a descoperit că nelipsita cofeină a îmbunătățit atât de bine capacitatea de atenție la participanții privați de somn, încât performanța lor a fost similară cu a celor care au dormit toată noaptea. Cofeina oferită persoanelor care au dormit o noapte întreagă le-a sporit și performanțele. Deci, cofeina i-a ajutat pe toți să mențină atenția, nu doar pe cei care nu au dormit. Acest rezultat nu a fost surprinzător, deoarece alte studii au avut concluzii similare.
Un pui de somn poate compensa somnul pierdut?
Desigur, cofeina este o modalitate artificială de a înlocui somnul. De asemenea, cea mai bună modalitate de a înlocui noaptea nedormită ar fi ațipeala. Mulți susțin că somnul în timpul zilei poate crește energia și performanța, așa că este logic să credeți că un pui de somn, în timpul nopții, ar trebui să aibă un efect similar. Participanților la un studiu li s-a oferit posibilitatea de a dormi timp de 30 sau 60 de minute în timpul unei perioade de privare de somn între orele 4 a.m. și 6 a.m. Această perioadă de timp coincide cu cel mai scăzut punct de alertă din ciclul circadian. S-a constatat că participanții care au tras un pui de somn nu s-au descurcat mai bine nici la sarcina simplă de atenție, nici la sarcina mai complexă de păstrare a liniei, decât cei care au stat treji toată noaptea.