Cafeaua se va scumpi cu peste 30% în următoarele 2-3 luni

Cafeaua se va scumpi cu peste 30%! Această tendință se manifestă pe fondul creșterii semnificative a costurilor operaționale și al condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare. Pentru români, majorarea prețurilor va reprezenta un plus la scumpirile în lanț din ultimii ani, care au propulsat inflația la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană.

În acest început de an, prețul cafelei la nivel internațional a atins cel mai ridicat nivel din 1997, din cauza incertitudinilor legate de aprovizionare.

Prețul boabelor de Arabica, care constituie majoritatea producției mondiale, a depășit 3,84 dolari pe livră (aproximativ 0,45 kg), înregistrând o creștere de peste 80% în 2024. Recordul anterior de 3,75 dolari pe livră fusese stabilit chiar săptămâna trecută. Arabica rămâne cel mai popular tip de cafea la nivel global.

Între timp, costul boabelor de Robusta a atins un nou maxim în luna septembrie. Creșterea semnificativă a prețurilor reflectă temerile comercianților de cafea cu privire la recoltele slabe din Brazilia și Vietnam, cei doi mari producători internaționali fiind afectați de condițiile meteorologice nefavorabile.

Un alt factor care a contribuit la această creștere a fost anunțul președintelui american Donald Trump, care a avertizat despre posibilitatea impunerii unei taxe suplimentare de 25% pentru importurile de cafea din Columbia, una dintre cele mai mari piețe de cafea.

„Ne aflăm într-un moment dificil pentru piața cafelei. Dacă până acum producătorii au încercat să absoarbă creșterile de costuri, pentru a-și menține cotele de piață și a mulțumi clienții, în acest moment s-a ajuns la limita maximă de suportabilitate, după scumpirea cu 80% a boabelor de cafea din ultimul an”, au afirmat analiștii de la Frames.

„Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piață se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcție de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă își va face loc în piață”, au adăugat experții.

Vremea extremă afectează culturile de cafea

Creșterea prețului boabelor de cafea Arabica se explică prin condițiile meteorologice extreme – perioade de secetă urmate brusc de ploi abundente – care au afectat o mare parte din culturile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de cafea.

Conform estimărilor Conab, producția din acest an va ajunge la 51,81 milioane de saci, în scădere cu 4,4% față de 2024/25. Aceasta reprezintă cel mai scăzut nivel de producție din 2022/23, când producția a fost de 50,9 milioane de saci.

„Îngrijorările legate de recolta din 2025 din Brazilia sunt principalul motor al scumpirilor”, a explicat Adrian Negrescu, managerul Frames.

„Brazilia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, sporind temerile privind dimensiunea recoltei din acest an”, a a adăugat el.

În timp ce plantațiile de cafea Arabica din Brazilia au suferit daune considerabile, nici culturile de Robusta nu au scăpat de efectele vremii extreme. Plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător de Robusta, s-au confruntat și ele cu secetă și ploi abundente.

Cafeaua Arabica este considerată referința globală pentru contractele futures de cafea tranzacționate pe Inter Continental Exchange (ICE).

Arabica reprezintă 75% din producția mondială și este cultivată în principal în Brazilia (care furnizează 40% din oferta globală) și Columbia.

Robusta constituie restul de 25% din producție și provine în principal din Vietnam (15% din oferta globală) și Indonezia.

Alți exportatori importanți de cafea includ: Peru, India, Uganda, Etiopia, Mexic și Coasta de Fildeș.

Boabele de Robusta sunt preferate în Europa și pentru preparatele de cafea espresso, în timp ce boabele de Arabica sunt mai populare în Statele Unite.

Serviciul pentru Agricultură Externă al SUA (FAS) estimează că stocurile pentru 2024/25 vor scădea cu 6,6%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, respectiv 20,867 milioane de saci, față de 22,347 milioane de saci în 2023/24.

Cererea influențează, de asemenea, prețurile

Pe lângă dificultățile de producție, creșterea prețului cafelei se datorează și avansului semnificativ al cererii, în special din partea Chinei, unde consumul a crescut de mai bine de două ori în ultimul deceniu.

În ultimii 50 de ani, consumul global de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9%.

„Cererea tot mai mare de cafea, din economiile asiatice (China, India etc.), în primul rând, unde asistăm la o schimbare semnificativă de obiceiuri de consum în favoarea cafelei, iar acest lucru pune presiune pe piață, și asta în condițiile în care stocurile sunt tot mai mici. Marfă puțină, cerere mare – este calea directă spre o scumpire accelerată a acestui produs”, arată analiza Frames.

Cafeaua este a doua cea mai tranzacționată marfă din lume, după petrolul brut. Economistul Adrian Negrescu a spus cât va dura această criză.

„La cum arată piața, la cum arată estimările meteorologilor privind efectele încălzirii globale, mă tem că tendința ascendentă a prețurilor la cafea este de așteptat să persiste pentru o perioadă de timp”, a spus acesta.

„Cafeaua de calitate va deveni, din păcate, un produs tot mai scump. Tendința scumpirilor și creșterea producției vor putea fi atenuate doar prin măsuri concertate de sprijin pentru industria cafelei, pentru dezvoltarea unor culturi rezistente la problemele de mediu și prin eficientizarea costurilor logistice pe întreg lanțul, de la producător la raftul magazinului”, a adăugat Negrescu.