Şi preţurile la cafeaua arabica deja prăjită (sortimentul cel mai des întâlnit şi consumat în ţara noastră) sunt ridicate – dacă facem o medie a prețurilor celor mai cumpărate mărci din România, vom ajunge la o valoare de 50 de lei pe kg. Chiar dacă luăm în considerare faptul că în preţul cafelei pe piaţa românească sunt incluse acciza (1 leu/kg) şi preţul de achiziţie de aproximativ 10 lei (cafea verde, prin intermediul pieţei bursiere), tot rezultă o valoare adăugată a comerciantului de 39 lei (în care sunt incluse costurile de transport, de preparare, de depozitare, etc.). Totuşi, preţul pentru cafeaua arabica prajită este în scădere faţă de anult trecut, când un kg costa în România, în medie, 60 lei.
Preţul mai ridicat al cafelei pe piaţa internă este şi rezultatul accizării. Astfel, deşi România se află printre ţările mari consumatoare de cafea, aflându-se în top 50 în clasamentul mondial, este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europe care accizează cafeaua (alături de Letonia și Germania). Discuţii cu privire la eliminarea acesteia au existat încă din 2010, însă nu au fost luate masuri în acest sens. Astfel, accizele pentru cafea au rămas la aceeași valoare cu cele din 2011 și ianuarie 2012, respectiv 153 de euro/tonă pentru cafeaua verde, 225 de euro/tonă pentru cafeaua prăjită și 900 de euro/tonă pentru cafeaua solubilă. Aprecierea monedei europene îşi aduce, astfel, propria contribuţie la prețul final al cafelei ce ajunge în ceștile românilor.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului la cafea pe pieţele internaţionale, aceasta este surprinzătoare având în vedere faptul că la începutul acestui an știrile legate de o ciupercă apărută pe plantațiile de cafea din America Centrală erau însoțite și de estimarea unei scăderi de aproape 12% a recoltei următoare. La doar trei luni de la apariția acestui pericol, datele se prezintă, însă, total schimbate. În ultimul raport al Organizației Internaționale a Cafelei (ICO) noile estimări pentru recolta perioadei 2012/2013 sunt de 144,6 milioane de saci, cu 6,4% mai mult față de recolta anului 2011/2012, ca urmare a faptului că dauna provocată de ciupercă a fost compensată de o creștere în producțiile altor țări precum Brazilia, Indonezia și Etiopia. Prin urmare, din luna mai 2011 (când cafeaua a atins maximul de 6,6 dolari/kg) până în prezent, prețul a scăzut cu 55%, ajungând la 2,97 dolari/kg.
Citiţi şi: INFOGRAFIC Românii beau cafea de 300 de milioane de euro
Evoluţia pentru anul acesta este greu de prevăzut, în special în ceea ce priveşte preţurile pe piaţa internă, deoarece, în general, scăderea preţurilor pe fondul creşterii recoltei nu se reflectă liniar în preţurile distribuitorilor. Astfel, prețurile ridicate din anul 2011 au atras atenția agricultorilor, care au plantat cafea în cantități mai mari, ceea ce a determinat scăderea preţurilor pentru noua recoltă. Această scădere nu şi-a menţinut, însă, ritmul în cazul companiilor care au ca domeniu de activitate prelucrarea, distribuirea și vânzarea cafelei.
Estimările ICO arată faptul că volumul total al cererii se află sub volumul total al ofertei, ceea ce ar putea duce la continuarea trendului descendent al preţului. Acesta ar putea întâlni suport temporar în zona 1,3 dolari pe livră (1kg = 2,2 livre), însă dacă acest dezechilibru între cerere şi ofertă se menţine este posibil ca până la sfârşitul anului cafeaua să fie tranzacţionată cu 1,2 dolari/livră.
Totuşi, indiferent de fluctuațiile prețului, românii vor continua să consume cafea în cantități ridicate, întrucât rămâne unul dintre „viciile” ieftine având în vedere creşterile semnificative de accize la țigări și alcool.