Consumul a trei până la patru cești de cafea pe zi reduce riscul apariției unor afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Este, totuși, atât de bună și dacă încercăm să dăm jos câteva kilograme? Iată ce s-a descoperit recent.

Ar putea cafeaua să ajute la prevenirea creșterii în greutate?

Majoritatea oamenilor începe să ia în greutate pe măsură ce înaintează în vârstă. Ar putea cafeaua să ajute la prevenirea acestui lucru? Un grup de cercetători a vrut să afle dacă o ceașcă de cafea în plus, pe zi, sau adăugarea zahărului/laptelui a dus la o creștere în greutate mai mare sau mai mică decât în cazul celor care nu au băut acea ceașcă în plus, scrie ScienceAlert.

Adăugarea zahărului a dus la o creștere în greutate

Cercetările lor au  găsit o legătură destul de modestă între cafea și creșterea în greutate. Persoanele care au băut zilnic o ceașcă de cafea în plus s-au îngrășat cu 0,12 kg mai puțin decât se așteptau, în decurs de patru ani. Adăugarea zahărului a dus la o creștere în greutate cu o fracțiune mai mare (0,09 kg) decât se așteptau, pe parcursul a patru ani.

Cercetătorii au combinat datele din trei studii mari din Statele Unite: două studii de sănătate ale asistentelor medicale din 1986 până în 2010 și din 1991 până în 2015 și un studiu de urmărire a profesioniștilor din domeniul sănătății din 1991 până în 2014.

Participanții la toate cele trei studii au completat un chestionar de bază și un alt chestionar, la fiecare patru ani, pentru a-și evalua consumul de alimente și băuturi. Folosind seturile de date combinate, cercetătorii au analizat modificările consumului de cafea și modificările greutății corporale ale participanților, la intervale de patru ani.

Creșterea medie în greutate pe patru ani a fost de 1,2 kg și 1,7 kg

Creșterea medie în greutate pe patru ani (pentru studiile asistenților medicali) a fost de 1,2 kg și 1,7 kg, în timp ce participanții la studiul profesioniștilor din domeniul sănătății au câștigat în medie 0,8 kg.

Cercetătorii au descoperit că o creștere a consumului de cafea, neîndulcită, cu cofeină sau decofeinizată, cu o ceașcă pe zi, a fost asociată cu o creștere în greutate cu 0,12 kg mai mică decât se aștepta, pe parcursul a patru ani. Adăugarea laptelui sau a unei alternative non-lactate nu a afectat în mod semnificativ această modificare a greutății.

Cu toate acestea, adăugarea zahărului (o linguriță) a fost asociată cu o creștere în greutate, care a fost cu 0,09 kg mai mult decât se aștepta pe parcursul a patru ani.

Aceste asocieri au fost mai puternice la participanții care erau mai tineri și aveau un indice de masă corporală mai mare la începutul studiilor.

Constatările reprezintă o asociere, nu o cauzalitate

În primul rând, constatările reprezintă o asociere, nu o cauzalitate. Asta înseamnă că studiul nu demonstrează că acel consum de cafea este adevăratul motiv al scăderii în greutate. Mai degrabă, arată că cele două schimbări au fost observate împreună de-a lungul timpului.

În al doilea rând, constatările privind greutatea au fost foarte modeste. Creșterea, medie, în greutate, pe patru ani, bazată pe o ceașcă de cafea, a fost de 0,12 kilograme, adică aproximativ 30 de grame pe an.

Cafeaua neagră are puține calorii

Dacă preferați să beți cafeaua neagră, o ceașcă de cafea conține mai puțin de cinci calorii, iar asta o face ideală dacă luptați cu kilogramele.

Chiar dacă la început o să vi se pară amară, dar cu timpul vă veți obișnui cu gustul ei, mai ales dacă este o cafea de bună calitate.

Nu folosiți arome, zahăr sau frișcă

Chiar dacă latte-urile și cafeaua cu tot felul de arome ne fac cu ochiul, ele nu vor ajuta în timpul dietei. Mulți oameni au obiceiul de a bea cafeaua cu frișcă, siropuri sau tot felul de arome, transformând băutura într-o bombă calorică.