Obligatoriu pentru cei care au câini sau pisici! Propunerea legislativă a UE introduce măsuri mult așteptate privind trasabilitatea pisicilor și câinilor, practicile de reproducere și de import al animalelor.
Lipsa trasabilității adecvate, care împiedică controalele atunci când se abordează comerțul ilicit, a fost soluționată prin propunerea creării une baze de date naționale, care trebuie să fie interoperabilă la nivelul UE.
Pisicile și câinii vor trebui identificați și înregistrați de către un medic veterinar sau o persoană calificată, potrivit EuroGroup for Animals.
Cerințe stricte în privința trasabilității. Pentru vânzările online se vor implementa controale automate
Obligatoriu pentru cei care au câini sau pisici! În cazul câinilor și pisicilor care provin din crescătorii, magazine specializate și adăposturi, se vor stabili standarde minime pentru creștere, adăpostire și îngrijire.
În plus, vor fi impuse cerințe stricte în privința trasabilității, iar pentru vânzările online se vor implementa controale automate.
În cazul transportului animalelor vii, durata călătoriilor va fi redusă și, de asemenea, vor fi majorate limitele de spaţiu pentru fiecare animal în parte.
De asemenea, în condiţii de temperaturi extreme, vor fi luate măsuri suplimentare.
O noutate semnificativă constă în faptul că orice persoană care achiziționează un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile a animalului.
Concluziile Inițiativei voluntare ale Platformei UE pentru bunăstarea animalelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) și avizul EFSA privind sănătatea câinilor și pisicilor au fost recunoscute.
Mutilările vor fi interzise
Operațiile de conveniență, inclusiv mutilările, cum ar fi tăierea urechilor și a cozii, vor fi strict interzise, cu excepția cazului în care sunt efectuate din motive medicale.
Cu toate acestea, propunerea nu reușește să abordeze alte măsuri importante, cum ar fi interzicerea vânzării pisicilor și câinilor în magazinele de animale de companie, abuzul inseminării artificiale și nici nu prevede acțiuni suficiente pentru a controla reproducerea extremă.
Comerțul ilegal cu câini este o crimă împotriva bunăstării animalelor
Obligatoriu pentru cei care au câini sau pisici! Necesitatea acestor măsuri este evidențiată în acțiunile UE de punere în aplicare a legislației privind comerțul ilegal cu animale de companie, fiind identificate provocările în abordarea acestui comerț.
Se estimează că 438.000 de câini și 80.000 de pisici sunt oferite în orice moment, online, frauda fiind foarte răspândită. Raportul a subliniat importanța colaborării continue între statele membre, precum și a instrumentelor care pot facilita acest lucru.
„Comerțul ilegal cu câini este o crimă împotriva bunăstării animalelor și prezintă riscuri pentru sănătatea noastră”, a declarat pentru Euronews europarlamentarul german Peter Liese.
Potrivit acestuia, unul dintre principalele riscuri care provin din comerțul ilegal este acela că animalele ar putea contracta boli din cauza lipsei vaccinării, tratamentului sau examinării.
„Acest lucru pune în pericol sănătatea noastră. a tuturor”, a continuat el, adăugând că unii crescători și operatori sunt „structuri asemănătoare mafiei”. El a salutat faptul că UE ia „în sfârșit ia măsuri împotriva lor”.