2001. In urma cu doi ani, doar un sfert din familiile de la oras (25%) detineau animale de companie. Ponderea proprietarilor a crescut insa pana in aceasta primavara cu inca 6%, jumatate din detinatorii actuali de animale de companie fiind persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani.
In orasele de marime medie, care au intre 50.000 si 100.000 de locuitori, precum si in zona Ardealului, se remarca o incidenta semnificativ mai ridicata a prietenilor necuvantatori (38%, respectiv 41%, fata de 31%, media la nivel national). Facem precizarea ca studiul companiei Daedalus Consulting a fost realizat pe un esantion de 876 de subiecti, reprezentativ pentru mediul urban (persoane cu varsta intre 18 si 65 de ani), si ca datele au fost culese in luna mai 2003.
Analizand rezultatele cercetarii din perspectiva categoriilor ocupationale, constatam ca, din totalul detinatorilor de animale de companie, angajatii cu studii superioare, managerii si patronii au optat intr-o masura mult mai mare pentru cani (75%), decat pentru pisici (25%).
„Cainii sunt preferati, mai degraba, in gospodariile in care exista si copii”, remarca Teodora Dragusinoiu, departamentul Client Service al companiei Daedalus Consulting. „Posesorii de caini sunt, cu predilectie, persoane dinamice, tinere, cu educatie inalta si fac parte din categoriile profesionale superioare. Pisicile tin companie mai degraba persoanelor varstnice si singure, probabil si pentru ca felinele solicita mai putina miscare”, este de parere Teodora Dragusinoiu.
Ponderea gospodariilor care detin un caine a crescut de la 58% in anul 2001, la 65%, in acest an. In schimb, raportandu-ne la aceeasi perioada, numarul papagalilor a scazut cu 5%.
Cel mai popular mod de a hrani animalele de companie ramane, ca si in urma cu doi ani, mancarea gatita in casa (obisnuita). Totusi, in cele mai multe cazuri, alimentele industriale din comert nu lipsesc cu desavarsire din ratia zilnica sau saptamanala. Persoanele cu studii superioare sunt mai inclinate sa isi rasfete animalul favorit cu mancare speciala preambalata, atat uscata (58%, fata de 39%, media), cat si umeda (15%, fata de 5%, media). Aceeasi tendinta se constata si in randul categoriilor ocupationale superioare.
Daca, asa cum precizam anterior, comparativ cu situatia de acum doi ani nu se inregistreaza modificari semnificative in ceea ce priveste alegerea mancarii gatite in casa (53% in 2003 vs. 54% in 2001), in schimb, mancarea speciala varsata a pierdut 11% din optiuni.
Principala marca de mancare preambalata pe care o achizitioneaza detinatorii de pisici ramane Whiskas, urmata de Kitekat.
Magazinele specializate sunt, in continuare, locuri de achizitie alese de mai mult de jumatate din cei care isi hranesc animalele de companie cu mancare industrializata: uscata si/sau umeda preambalata sau/si mancare uscata varsata (54% in 2003, respectiv 53% in 2001). In prezent, aceste locatii sunt urmate de supermarketuri (24%), farmacii veterinare (18%) si piata (12%).
Magazinele specializate sunt preferate intr-o proportie covarsitoare in Capitala (74% din bucuresteni). In schimb, in Ardeal se constata o preferinta mult peste medie pentru supermarketuri (45% vs. 24% media), in detrimentul magazinelor specializate (24%, fata de 53% media). Pe de alta parte, in orasele mici sunt mai populare farmaciile veterinare, si mai putin magazinele specializate.
In primavara acestui an, din totalul orasenilor care detineau animale de companie, doar 12% mai achizitionau pentru acestea hrana speciala din piata, fata de 25%, in 2001.
Cainii sunt preferatii familiilor in care exista copii
9 octombrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 9 octombrie 2003, 15:00
2001. In urma cu doi ani, doar un sfert din familiile de la oras (25%) detineau animale de companie. Ponderea proprietarilor a crescut insa pana in aceasta primavara cu inca 6%, jumatate din detinatorii actuali de animale de companie fiind persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 54 de ani. In orasele de marime medie, care au intre 50.000 si 100.000 de locuitori, precum si in zona Ardealului, se remarca o incidenta semnificativ mai ridicata a prietenilor necuvantatori (38%, respectiv 41%, fata de
Etichete: arhiva,
companie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook