A patra bancă spaniolă a început, de câteva luni, negocierile cu acţionarii băncilor. Banii trimişi acasă de muncitorii din străinătate sunt marea miză pentru care banca spaniolă vrea să intre pe piaţa românească. Caja Madrid este dispusă să plătească sume considerabile pentru a putea prelua o bancă locală.

Cea mai mare casă de economii din Spania, Caja Madrid, a fost până acum de două ori la Londra pentru a negocia cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cumpărarea pachetului de acţiuni, de aproximativ 15%, pe care aceasta îl deţine la Banca Transilvania. BERD câştigă totuşi bani frumoşi de pe urma Băncii Transilvania, aşa că nu s-a hotărât încă dacă va vinde sau nu.

77-8208-05_bancatransilvania_mb.jpgO preluare agresivă a băncii, prin cumpărarea de acţiuni de pe piaţa de capital, nu poate fi făcută, deoarece statutul băncii româneşti nu permite niciunui acţionar să deţină mai mult de 5%. Micii acţionari ai Băncii Transilvania, inclusiv Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, nu vor să îşi vândă acţiunile deţinute, chiar dacă banca spaniolă este dispusă să utilizeze acelaşi multiplicator de profit care a fost folosit şi în cazul tranzacţiei Erste – BCR. Acţionarii nu par să fie presaţi de lipsa unor lichidităţi. Cu atât mai mult cu cât, în luna decembrie cel târziu, vor încasa cele 82 de milioane de euro obţinute din vânzarea BT Asigurări către Groupama şi continuă demersurile pentru vânzarea întregii participaţii deţinute la societatea de asigurări ASIBAN. În plus, micii acţionari au o serie întreagă de investiţii imobiliare în Cluj, iar banca mai aşteaptă deschiderea unei linii de finanţare de aproximativ 20 de milioane de euro de la BERD.

Relaţiile băncii spanioale cu Banca Transilvania au început totuşi încă din luna august a acestui an, când Banca Transilvania a obţinut un împrumut sindicalizat în valoare de 15 milioane euro. Din această sumă, 6 milioane euro au provenit din fonduri BERD, iar restul de la Guvernul României, Comisia Europeană şi grupul financiar spaniol Caja Madrid.

77-8209-05actualitatea46.jpgA treia parte a împrumutului, de 5 milioane euro, a fost sindicalizată de către grupul financiar spaniol Caja Madrid. Cum nu este sigură că va reuşi să cumpere pachetul de 15% deţinut de BERD în banca ardeleană, Caja Madrid a început să tatoneze şi vânzarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, despre care Guvernul a spus, însă, că va rămâne de stat încă cel puţin un an. Minstrul finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat chiar că cea mai veche bancă a românilor ar putea fi preluată de investitori români, investitori care sunt în bune relaţii cu cea de-a patra bancă spaniolă.

Luptă pentru o piaţă de 500.000 de clienţi

77-8210-grafjos.jpgCaja Madrid, înfiinţată în urmă cu peste 300 de ani, este cel de-al patrulea grup bancar spaniol. Casa de economii spaniolă are 7 milioane de clienţi şi 2.000 de reprezentanţe în Spania. În străinătate, dispune de trei sucursale operative, în Miami, Lisabona şi Dublin. Pe piaţa românească a intrat la începutul acestui an, când a semnat un acord cu GED Capital, pentru înfiinţarea vehiculului de investiţii imobiliare Ged Real Estate Eastern Investments (GED REEI). Companiile au subscris un capital de 25 de milioane euro şi ţintesc un capital de până la 150 de milioane euro. Interesul de a cumpăra însă o bancă cu reţea mare de sucursale se datorează faptului că foarte mulţi muncitori români din Spania apelează la serviciile financiare Caja Madrid pentru a trimite bani acasă. La finele lui 2006, în Spania existau înregistraţi 524.995 de muncitori români, reprezentând circa 10% din totalul străinilor din Spania. Pentru a achiziţiona o bancă românească, Caja Madrid va avea de luptat cu La Caixa, cea de-a treia bancă din Spania, care şi-a deschis reprezentanţă în România şi a anunţat că vrea să cumpere o bancă medie de pe piaţa locală.