Atâta timp cât nu ești israelian, american, sud coreean, britanic sau japonez n-ar trebui să întâmpini cine știe ce probleme la intrarea în țară (pentru aceștia s-au sesizat probleme în trecut).
Românii, ca de altfel și restul naționalităților, au nevoie de viză pentru intrarea în Coreea de Nord. Viza se acordă numai pe baza unei invitaţii oficiale adresate de o instituţie sau persoană fizică cu reşedinţa în R.P.D. Coreeană sau la solicitarea scrisă a unei instituţii din România. Viza se poate obţine de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate. Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile.
La intrarea/ieşirea în/din R.P.D.Coreeană, se completează o declaraţie vamală care cuprinde întrebări exacte privind posesia următoarelor articole: bani, arme, muniţie, explozivi, arme albe, medicamente, droguri, otrăvuri, telefoane celulare sau alte mijloace de comunicare, dispozitive GPS, bunuri de patrimoniu cultural şi ştiinţific, publicaţii.
Scoaterea de monedă nord-coreeană din R.P.D. Coreeană este interzisă. Introducerea şi scoaterea de valută din R.P.D. Coreeană nu este limitată ca sumă, dar trebuie declarată la vamă.
Nu este indicat importul de materiale tipărite în limba coreeana, CD-uri, DVD-uri sau alte materiale purtătoare de informaţie, care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene sau a avea caracter de denigrare la adresa R.P.D. Coreene.
Cum ajungi la Phenian
Cel mai folosit mijloc de transport la Phenian este cursa aeriană Air Koryo, Phenian – Beijing. Air Koryo mai organizează zboruri charter la Vladivostok, Khabarosk şi Shenyang, precum şi la Hong Kong. Singura companie aeriană care mai zboară către Phenian este Air China, biletul de avion costând 275 de euro (data 8 martie). Până la Beijing, turistul român poate alege companii mari din Europa care operează zboruri către China, astfel încât transportul poate ajunge la aproximativ 850 de euro.
Între Phenian şi Beijing există şi legatură feroviară, de patru ori pe săptămână, durata călătoriei fiind de aproximativ 24 de ore.
Străinii nu au permisiunea de a folosi mijloacele de transport în comun pentru persoane, fiind refuzaţi la punctele de vânzare a tichetelor de transport. În faţa hotelurilor şi a magazinelor importante există staţii de taxiuri, însă închirierea lor de către străini este dificilă, dacă aceştia nu sunt însoţiţi de un ghid sau translator nord-coreean.
În capitala Phenian sunt posibile scurte ieşiri din hoteluri, fără însoţitor. Deplasările în afara capitalei sunt posibile numai cu aprobarea autorităţilor. Ghidul firmei turistice/instituţia nord-coreeană gazdă are ca sarcină obţinerea aprobărilor de călătorie. La intrările/ieşirile în/din oraşe şi în intersecţiile importante se află puncte de control al traficului, unde se efectuează verificarea documentelor de identitate şi a aprobărilor de călătorie.
Fotografierea este în general permisă, cu excepţia obiectivelor militare. Pentru fotografierea de persoane este indicat solicitarea, în prealabil, a acordului celor în cauză.
Unde te cazezi
Cel mai bun hotel din capitala Coreei de Nord este Koryo, aparținând celui de-al doilea cel mai mare lanț hotelier din țară. Este o clădire cu 43 de etaje, unitatea fiind clasificată la 5 stele, dar în Vest ar primi 3 stele pentru serviciile oferite. Tarifele sunt de circa 100-120 de dolari pe noapte. Un alt hotel este Yanggakdo. Etajul 5 al clădirii este accesibil doar pe scări. Unitatea este mai mult un bunker decât un hotel.
O opțiune ieftină este Haebangsan Hotel. Din ce spun cei care au fost cazați acolo, saltelele sunt foare tari, iar prosoapele foarte mici. Dispune de o sală de mese, ceva ce se dorește a fi un spa, 3 baruri și un magazin. De asemenea, este în apropierea râului, iar străinii au voie acolo să se plimbe neînsoțiți.