Dacă până nu demult călătoriile în spaţiu păreau destinate exclusiv piloţilor cu ani de experienţă şi condiţie fizică de excepţie, în zilele noastre oricine poate trece testele şi admira cea mai frumoasă privelişte de la 100 km deasupra Pâmântului.
“Spaţiul, ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei spaţiale Enterprise. Misiunea ei: de a explora lumi noi, necunoscute, de a căuta noi forme de viaţă şi noi civilizaţii, de a pătrunde acolo unde nimeni nu a mai ajuns”. Toată lumea ştie această introducere a serialului Star Trek şi cu toţii am visat să ajungem în spaţiu fie şi pentru câteva minute.
Primul turist în spaţiu a plătit 20 de milioane de dolari, avea 61 de ani şi cu toate acestea a trecut cu brio testele riguroase la care sunt supuşi cosmonauţii. Pentru a ajunge în spaţiu nu ai nevoie decât de noroc.Compania Philips oferă şansa tututor de a călători cu navele spaţiale XCOR Lynx Mark. Peste 800 de participanți din România s-au înscris deja în competiție.
Cum se desfăşoară călătoria
Decolarea va avea loc de pe unul dinte cele două aeroporturi spațiale: Curacao sau Mojave cu una dintre cele două nave spațiale, Lynx Mark I sau Lynx Mark II. Acestea sunt echipate cu un sistem independent de decolare și aterizare, astfel încât nu există rachete de propulsare sau alte elemente care vor fi detașate după decolare. La 58 de secunde de la începerea decolării, se va atinge viteza sunetului. După încă două minute, nava atinge viteza Mach 3, performanță cu greu atinsă chiar și de piloții avioanelor de vânătoare. În următoarea etapă, la o altitudine de aproximativ 60 de km, pilotul stinge motoarele și începe zborul parabolic (pe o traiectorie de zbor eliptică). În acest moment, în navă este liniște completă, iar echipajul se află în imponderabilitate pentru câteva minute. Înălțimea maximă a zborului este atinsă la 103 km deasupra suprafeței Pământului (spațiul cosmic începe oficial de la altitudinea de 100 de km). Aici cerul este complet negru, iar curbura globului pământesc este clar vizibilă.
După câteva minute petrecute la această altitudine, nava spațială începe să coboare cu viteză. Pentru a încetini, se realizează o manevră de retragere, în timpul căreia pasagerii vor experimenta o forță 4G pentru aproximativ 20 de secunde. Urmează etapa de planare, în care nava va coborî lent pe o traiectorie spiralată, care va permite pasagerilor să vadă o priveliște de nedescris a Pământului. După încă 40 de minute, nava aterizează la una dintre cele două aeroporturi spațiale, Curacao sau Mojave. Întregul zbor durează aproximativ o oră.
Pasionații de experiențe inedite își pot înscrie ideile creative pe web site-ul dedicat, www.philips.ro/provocareaspatiului, până la finalul lunii aprilie 2015. Participarea în concurs este gratuită, premiul cel mare fiind acordat celui mai creativ răspuns la întrebarea “Tu ce ai vrea să faci în spațiu?”.