America este o țară profund divizată. Sigur că multe țări sunt. Dar, așa cum Juan Linz, un politolog remarca într-un studiu de referință referitor la democratia prezidențială, Constituția Americii spune că atât Congresul, cât și președintele Statelor Unite au responsabilități în condiții de legitimitate democratică. În acest moment, democratii controlează Casa Albă și o jumătate din Congresul american; republicanii controlează cealaltă jumătate. Ambele părți pretind că vorbesc în spiritul populației. Structura federală a Americii, care oferă guvernatorilor o mare putere complică și mai mult situația. Cele două părți politice sunt în dezacord de cele mai multe ori și se preocupă de toate chestiunile de interes, în opinia lor, dar aflate atât de departe de agenda americanilor de rând; vorbesc despre toate, numai despre tot ceea ce poate deveni o reala problemă politică si umană nu, se arată într-un comentariu aparut în revista The Economist.
Ebola, este un exemplu în acest sens. Politicienii din ambele părți sunt, fără îndoială, de acord că boala este foarte rea și periculoasă și trebuie, în consecință, oprită. Dar ei nu sunt pe aceeași lungime de unda cu privire la modul în care trebuie s-o oprească. Barack Obama se menține pe linia interdicției de călătorie a persoanelor în regiunele afectate. Oficialii administrației avertizează, însă, pe buna dreptate, că masura interdicției ar face mai mult rău decât bine, pentru că în cazul în care cei care s-au aflat în zonele lovite de Ebola ajung în Statele Unite pe furiș, monitorizarea acestora se va face foarte greu, daca nu imposibil. Cu toate acestea, John Boehner, președintele republican al Camerei Reprezentanților face presiuni în favoarea unei interdicții de călătorie. La fel și doi guvernatori, Rick Perry în Texas și John Kasich în Ohio, ambii potențiali candidați republicani la alegerile prezidențiale din 2016.
Toate acestea contează în special pentru oamenii de afaceri, care s-ar putea confrunta cu întârzieri și mai lungi la aeroport, din pricina scanarilor prelungite și a masurilor de securitate sporite. Ei trebuie să-și schimbe sau să întrerupă planurile de călătorie în cazul în care interdicțiile de călătorie în zonele afectate de maladia Ebola sunt implementate. Panica a devenit atât de mare, încât mulți dintre oamenii care așteapta aplicarea acestor restricții de călătorie fac o greșeală capitală: aceștia insista pentru interzicerea zborurilor din zonele afectate. Dar este vorba despre o politică total ineficienta și complet aiuristică; după cum notează publicația New York Times, nu există zboruri comerciale directe între țările cele mai afectate din vestul Africii și America. Nici măcar unul.
O măsură de interzicere a călătoriilor, deși contraproductivă, are un "avantaj": reprezintă o schimbare a status quo-ului. Politicienii par să-l îmbrățișeze, pentru că ei știu că trebuie să facă ceva în legătură cu Ebola. O interdicție de călătorie este ceva și, prin urmare, ajung la concluzia că măsura trebuie luată. Dar așezarea măsurilor în privința unei maladii pe sterotipia politicianistă este un fapt deloc înțelept, chiar păgubos, se mai arată în comentariul apărut în The Economist.