Nu putine sunt povestile, reale, pe care le auzim despre jefuirea calatorilor in trenuri internationale. Metodele difera: vecinul de compartiment care a disparut cu portofelul tau in timp ce dormeai; consumarea unei bauturi, in care fusese introdus un somnifer, oferita de o persoana pe care tocmai „ai cunoscut-o” etc. Nici cei care circula cu autocarul sau avionul nu pot spune ca sunt feriti 100% de aceasta problema. Garile, autogarile, aerogarile si vecinatatile acestora abunda, in general, de hoti de buzunare.
De aceea, nici o masura de prevedere nu poate fi considerata exagerata, mai ales daca te gandesti la faptul ca exista posibilitatea de a ramane fara nici un ban la mii de kilometri de casa. Un card de debit sau credit poate fi o solutie, dar daca vreti sa beneficiati si de avantajele detinerii de cash atunci ar trebui sa folositi cecurile de calatorie. Varianta recomandata de noi pentru „transportul” banilor necesari unui voiaj in strainatate ar fi o combinatie intre detinerea lor pe card (cea mai mare parte din bani), detinerea sub forma de cecuri de calatorie si sub forma de cash (doar o mica parte din bani pentru acest ultim caz, bani ce pot fi folositi in cazuri de urgenta, acolo unde celelate doua metode – cardul sau cecul de calatorie – nu sunt acceptate).
„Modul de functionare” al unui cec de calatorie e simplu: atunci cand vrei sa faci o plata catre un hotel, un restaurant sau catre oricare alt ofertant de bunuri sau servicii, care accepta aceasta modalitate de plata, alegi una sau mai multe file de cec (in asa fel incat suma rezultata prin adunarea sumelor inscrise pe filele cecului de calatorie sa fie cat mai apropiata ca valoare de suma ce trebuie platita in schimbul produsului sau serviciului achizitionat), le semnezi si le oferi comerciantului. Semnatura posesorului cecului de calatorie reprezinta, de fapt, tocmai elementul de siguranta oferit de aceasta modalitate de plata.
Cecul este acceptat doar cu test de semnatura
Revenind la felul in care poate fi folosit cecul de calatorie la o plata, trebuie spus ca acesta poate sa nu fie acceptat de catre comerciant, dar, o data ce decizia de acceptare a fost luata, el trebuie sa iti inapoieze restul cuvenit sub forma de cash, indiferent de valoarea filei si a achizitiei. De exemplu, daca cineva a achizitionat un bun de 560 USD, iar cumparatorul prezinta la plata doua cecuri de calatorie de 500 USD fiecare (deci 1.000 USD in total), atunci comerciantul, o data ce a acceptat respectivele cecuri la plata, va trebui sa restituie clientului suma de 440 USD sub forma de cash. Chiar si in cazul in care achiti un bun de 50 USD cu o fila de 1.000 USD, comerciantul trebuie sa iti returneze restul, o data ce a fost de acord cu acest tip de plata.
Comerciantul are obligatia de a refuza la plata cecurile de calatorie daca observa vreo diferenta intre semnatura realizata de client in fata sa si semnatura pe care posesorul cecului a dat-o in momentul achizitionarii cecului de la banca (ambele sunt prezente pe aceeasi fila cec). De amintit este si faptul ca la comercianti nu se percep comisioane pentru utilizatorul unui cec de calatorie.
Singurul comision pe care il are de platit cel ce doreste sa beneficieze de avantajele folosirii cecurilor de calatorie este cel catre banca emitenta si este cuprins intre 0,5% si 1% din valoarea sumei inscrise pe cec (minimum doi – cinci USD). Daca insa, nu a epuizat la cumparaturi toate filele de cec, detinatorul poate opta pentru preschimbarea acestora in cash sau bani in cont, operatiune ce de asemenea se comisioneaza cu 0,75%-1,5% din valoarea sumei inscrise pe filele cec oferite la preschimbare (mimimum doi – cinci USD).
Pentru obtinerea de cecuri de calatorie, clientul trebuie sa se prezinte la una din sucursalele bancilor emitente, cu un act de identitate valabil, si sa completeze un formular in care solicita eliberarea de cecuri de calatorie, tipul cecurilor, valuta, cupiura, numarul si valoarea totala a cecurilor. Dupa ce efectueaza plata, clientul primeste cecurile de calatorie pe care trebuie sa le semneze in locul special destinat de pe fata cecurilor, in fata ofiterului de la ghiseu. Clientul primeste o data cu cecurile de calatorie si o chitanta care cuprinde seria cecurilor, cupiura, numarul si valoarea cecurilor, precum si conditiile pe care clientul trebuie sa le respecte pentru a putea fi despagubit de catre American Express, respectiv alta companie emitenta de cecuri de calatorie (Travelex etc.) in cazul pierderii/furtului acestora.