După investiţii de 50 de milioane de euro, Transgex, firmă controlată de Gheorghe Călburean, amână pentru 2011 începerea producţiei de energie electrică din resurse geotermale.
Călburean deţine indirect aproape 90% din această firmă, care exploatează circa 50% din resursele geotermale ale ţării.
„Am crezut că anul acesta vom produce pentru prima dată energie electrică. Vom produce însă din 2010 sau 2011“, declară Gheorghe Călburean pentru Capital. El susţine că şi în prezent s-ar putea produce energie electrică „verde“, însă nu ar fi profitabil. Una din cauze este scăderea preţului barilului de petrol, care avantajează producţia din surse convenţionale.
Fie subvenţii, fie preţuri mai mari
„Există un preţ pentru energia electrică din surse neconvenţionale, iar preţul maxim de acum nu ne satisface din punctul de vedere al rentabilităţii pentru sondele pe care le avem. Aşteptăm o anumită creştere (n.r. a preţului) ori subvenţii, ori să găsim soluţii de finanţare mai ieftine“, spune Călburean. Cei care vând energie electrică produsă din surse neconvenţionale primesc certificate verzi, pe care le pot comercializa. Preţul acestora este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei la minimum 27 de euro şi la cel mult 55 de euro. Producătorii de energie electrică din resurse geotermale obţin trei certificate verzi pentru fiecare MWh livrat. ANRE stabileşte cote anuale de certificate pentru furnizori, care sunt obligaţi să achiziţioneze de la producători un număr de certificate egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de electricitate furnizată consumatorilor finali. „ANRE ajustează anual cotele obligatorii, în minus, pentru că nu pot fi atinse. De exemplu, pentru 2010, cotele obligatorii sunt de 8,3% din consumul de energie, dar şansele să fie atinse sunt minime. Abia când aceste cote vor fi atinse preţul energiei va creşte, acesta fiind reversul medaliei în sprijinirea producţiei de energie din surse regenerabile“, a declarat recent Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei. Potrivit acestei instituţii, producătorii de energie electrică din surse regenerabile ar urma să încaseze, în acest an, venituri suplimentare de 150 milioane de euro din tranzacţionarea certificatelor verzi.
În căutarea clienţilor
Pentru a putea produce energie electrică din resurse geotermale, apa utilizată trebuie să aibă o temperatură peste 100°C. În prezent, doar apa dintr-o singură sondă exploatată de Transgex depăşeşte acest nivel de temperatură, dar urmează să fie căutate şi alte puţuri cu apă la temperaturi de peste 100°C. Pentru a mări veniturile generate de exploatarea resurselor geotermale, Gheorghe Călburean ia în calcul şi furnizarea de agent termic către fabrici care se află în apropierea puţurilor exploatate sau către unităţi din domeniul agriculturii (apa caldă exploatată poate fi utilizată şi pentru încăzirea serelor). Omul de afaceri estimează investiţiile realizate de Transgex la 40-50 de milioane de euro. În aceste cifre este inclusă şi valoarea sondelor deţinute de firmă, o parte fiind instalate înainte de privatizarea firmei, în anul 2000. „Ținând cont de capitalul investit în sonde, ne dorim măcar acelaşi nivel al veniturilor. Suntem însă departe de aşa ceva acum“, spune Călburean, menţionând însă că doreşte ca veniturile să atingă nivelul investiţiilor într-un interval de trei-cinci ani. Compania Transgex este listată pe Rasdaq şi avea, săptămâna trecută, o capitalizare de circa 37 de milioane de lei (circa 8,7 milioane de euro).
Locul 45 în top 300
Gheorghe Călburean (foto) avea, la sfârşitul anului trecut, o avere de 148-154 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital. Omul de afaceri din Mediaş controlează grupul Dafora, cele mai importante firme din cadrul acestuia fiind Dafora Mediaş şi Condmag, ambele listate pe Rasdaq.
Dafora Mediaş
1,62 mil. lei este profitul înregistrat la sfârşitul primelor nouă luni, în scădere cu 84% faţă de rezultatul din perioada similară a anului precedent;
115,93 mil. lei este cifra de afaceri la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu aproape 38% faţă de septembrie 2008;
937 de angajaţi avea compania la finele trim. III.
Condmag
18 mil. lei este profitul raportat de companie la sfârşitul lui septembrie, dublu faţă de cel consemnat la finele aceleiaşi luni a anului anterior;
187 mil. lei este cifra de afaceri la finele trimestrului trei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2008;
222 mil. lei este cifra de afaceri prognozată pentru 2009;
19 mil. lei e profitul estimat pentru 2009.