In ultimii doi ani, fara prea multa publicitate, o noua piata s-a dezvoltat in peisajul IT romanesc, aceea a vanzarii de computere second-hand. Fara prea multa publicitate, fara magazine impunatoare sau cu manageri veniti din Vest, firmele ce se ocupa de acest domeniu vand la fel de bine ca si oricare firma de computere care activeaza in Romania.
IBM, Compaq, HP sunt doar cateva din numele „brand-urilor” vandute de firmele de second-hand contra unor sume ce nu depasesc trei – patru milioane de lei, dar se poate ajunge si la sapte milioane pentru un sistem cu configuratie ceva mai apropiata de noile cerinte, si pentru ca aici calitatea este primul atu, toate sistemele scoase la vanzare sunt numai nume de marca. Chiar si monitoarele, incluse in pret, au inscriptionate pe carcasa nume precum Sony.
Cum astfel de firme se pot gasi in toata tara, mai ales in orasele provinciale, concurenta in randul comerciantilor de computere la mana a doua s-a inasprit considerabil in ultimul an, mai ales ca afacerea nu este de lasat din mana.
Odata abolite taxele vamale pentru importul de componente pentru computere, cativa vizionari au si pus piciorul in firmele occidentale care, mai de voie, mai de nevoie, trebuie sa schimbe tehnologia la fiecare cativa ani. Fericiti ca au ocazia sa scape atat de usor de sistemele casate, dar in „stare buna”, managerii straini au batut palma cu afaceristii romani.
„De cele mai multe ori, acestia vand computerele la preturi de kilogram, multumiti ca s-a gasit cine sa ii scape de ele. Pentru fiecare sistem vandut se castiga sume intre 30 si 50 USD”, ne declara Sorin Popescu, patronul unei firme axate pe vanzarea de tehnologie second-hand.
Acesta, la fel ca toti ceilalti, a pornit afacerea in urma cu doi ani si importa saptamanal cate un tir de sisteme impreuna cu monitoare si, cateodata, imprimante.
Profitand de faptul ca romanii sunt tot mai interesati de achizitionarea unui computer, dar in cele mai multe cazuri acestia nu-si pot permite achizitionarea unui calculator de la una din firmele ce comercializeaza astfel de produse, firmele mici ofera tuturor o alternativa acceptabila. La preturi mult sub pretentiile unor calculatoare de „firma”, dar si cu performante pe masura, acestia satisfac orice buzunar, indiferent ca este al unui specialist IT sau al unui muncitor de la Vulcan. Insa, pentru aceia care folosesc computerul numai pentru a invata sau pentru a lucra ceva minor, aceste sisteme sunt mai mult decat perfecte. In plus, pentru a mai compensa din neajunsuri, acestia ofera chiar si garantii de pana la sase luni pentru fiecare sistem sau monitor cumparat.
Majoritatea au adoptat strategia firmelor consacrate in vanzarea de computere, adica realizeaza o configuratie la cererea clientilor care sa se incadreze in suma de bani pe care clientul o detine. Odata terminat sistemul, clientul vine sa isi „ridice” produsul si este invitat intr-un balcon de apartament sau intr-o debara sa isi aleaga monitorul. Aici apar si cateva probleme, pentru ca viitorul utilizator trebuie sa-si puna toate simturile in functiune pentru ca acel monitor care ii place mai mult ca aspect, acela ii este impachetat si pus in sacosa. Este adevarat ca si la monitoare exista garantie de cel mult sase luni, insa nu se stie niciodata ce se poate intampla dupa aceea. Aceeasi problema exista si la hard-uri, unde un „ochi” de profesionist luat in ajutor poate scapa cumparatorul de multe dureri de cap.
Oricum, plangeri nu par sa fie, iar daca in decursul celor sase luni se intampla ceva, firmele de second-hand se ocupa imediat de problema, schimband piesa care a facut buba, fara a exagera cu banii pentru service.
Luati de valul noilor tehnologii si vazand cum sistemele aduse de la casat nu mai fac ochii clientilor sa sclipeasca, indiferent ca erau aproape pe gratis, patronii de second-hand-uri tehnologice au gasit solutia si pentru a tine pasul cu mersul computerelor performante de pe piata.
„Domeniul este foarte dinamic. Daca nu esti atent, risti sa ramai cu marfa in brate si sa pierzi toti banii investiti. De aceea, toti cei care importa calculatoare second-hand aduc de la saptamana sisteme tot mai avansate, dar pastrand acelasi pret la vanzare. Cine reuseste sa importe asa ramane in carti. De exemplu, eu am importat luna trecuta Pentium-uri la 120 MHz, iar saptamana asta astept loturile de Pentium la 166, pe care o sa le vand la aceeasi bani”, ne-a declarat Cosmin Tomescu, patronul unei firme ce vinde computere second-hand in Alba Iulia.    
STIRI it

„Noi Info”, concurs national de creatie software
In perioada 11-13 mai 2001, se va desfasura in Timisoara prima editie a concursului national de creativitate in domeniul software „Noi Info”, cu participare internationala. La acest concurs vor participa proiecte ale elevilor de liceu, selectate in fiecare judet. Concursul este structurat in patru sectiuni: aplicatii economice si soft utilitar; soft educational; pagini WEB si jocuri.
Organizatorii acestui eveniment sunt Inspectoratul Scolar Judetean Timis si Liceul „Grigore Moisil” din Timisoara, cu sprijinul material al Clubului ROTARY Timisoara, impreuna cu toate cluburile ROTARY din Districtul 2241 Romania – Republica Moldova si ALCATEL Timisoara. Tinerii liceeni pasionati de informatica si doritori sa participe la acest concurs pot afla informatii pe site-ul Liceului „Grigore Moisil” din Timisoara, info.tm.edu.ro.

15,9% procente din piata romaneasca sunt ale Compaq
Conform unui raport preliminar IDC despre piata din Romania, Compaq isi consolideaza pozitia pe piata romaneasca. Cu o cota de piata cu 69% mai mare decat a celui de-al doilea clasat, Compaq Romania a fost, in primul trimestru din 2001, numarul 1 in piata locala de produse IT per total, dar si la fiecare categorie in parte, inregistrand, totodata, cea mai mare crestere de cota de pe piata (+7.4%). Compaq Romania detine in acest moment 15,9% din piata locala de IT, in timp ce principalii sai competitori, situati pe locurile doi si trei, detin fiecare 9,4%, respectiv 9,1% din piata. Detaliind, la categoria desktop-uri, cota de piata Compaq a fost cu 41% mai mare fata de al doilea clasat, cresterea de cota fata de Q1/2000 fiind de 7,6%. Si mai bine stau cei de la Compaq Romania in domeniul sistemelor mobile, si anume +94% fata de al doilea clasat. Compaq detine 14,3% din piata romaneasca de desktopuri si 27,9% din cea de notebook-uri.

Oferta de echipamente de calcul second-hand
486 DX/50 MHz/8 MB RAM/210 MB HDD/3,5″ FDD    80 USD
486 DX/50 MHz/16 MB RAM/210 MB HDD/3,5″ FDD    85 USD
486 DX/66 MHz/8 MB RAM/210 MB HDD/3,5″ FDD    89 USD
486 DX/66 MHz/8 MB RAM/270 MB HDD/3,5″ FDD    92 USD
486 DX/66 MHz/8 MB RAM/340 MB HDD/3,5″ FDD    94 USD
486 DX/120 MHz/16 MB RAM/540 MB HDD/3,5″ FDD    95 USD
Pentium 75 MHz/16 MB RAM/360 MB HDD/3,5″ FDD    97 USD
Pentium 90 MHz/16 MB RAM/640 MB HDD/3,5″ FDD    99 USD
Pentium 100 MHz/16 MB RAM/640 MB HDD/3,5″ FDD    110 USD
Pentium 133 MHz/16 MB RAM/1,6 GB HDD/3,5″ FDD    160 USD
Pentium 200 MHz/32 MB RAM/2,5 GB HDD/3,5″ FDD    210 USD
Pentium 233 MHz/32 MB RAM/2,1 GB HDD/3,5″ FDD    240 USD
Toate sistemele au monitoare incluse in pret, includ TVA si au garantie sase luni.
Oferta de monitoare si imprimante second-hand
SVGA Analog 14″    69 – 75 USD
SVGA Digital 14″, 15″    99 – 115 USD
SVGA Digital 15″    119 – 129 USD
Imprimante matriciale A3    99 – 188 USD
Imprimante laser A4    99 – 110 USD