Calculatorul care face un cvadrilion de calcule pe secundă

China deţine un număr important de supercomputere, însă sistemul Tianhe este printre cele mai bune din lume. Iată cum au evoluat aceste sisteme.

În 2009, China a lansat supercomputerul Tianhe1, capabil să facă mai mult de un cvadrilion de calcule pe secundă, plasând ţara pe locul doi în lume, după SUA. Anul următor, Tianhe1 a preluat supremaţia în rândul primelor 500 de supercalculatoare din întreaga lume.

Apoi, în 2013, a apărut Tianhe2. Până în prezent, acesta a câştigat de şase ori consecutiv titlul de cel mai rapid supercomputer din lume, în cadrul Conferinţei Internaţionala bianuale a Supercomputerelor.

Dar, ce face un supercomputer? acesta oferă servicii de analiză şi de calcul privind aproape toate aspectele lumii noastre, variind de la proiectarea de maşini noi, filme de animaţie, la planificarea programelor spaţiale cu echipaj uman.

Din aprilie 2014, sistemul de operare Tianhe2 a furnizat servicii de cloud computing pentru companii din China şi din străinătate. Experţii spun că este nevoie de mai mulţi ani pentru ca utilizatorii să înţeleagă cum să profite pe deplin de puterea unui supercomputer.

"După apariţia unei anumite tehnologii este ne voie de timp ca să învăţăm cum să o folosim. Multe aplicaţii ale supercomputerului nu au existat atunci când a fost creat pentru prima dată. Oamenii au nevoie de timp pentru a le dezvolta", susţine profesorul Yuan Xuefeng de la Centrul Naţional de Supercomputere din Guangzhou.

Următoarea generaţie a supercomputerului Tianhe este în lucru, fiind aşteptat să intre în funcţiune până în 2020.

Sursa: romanian.cri.cn