Transformarea calculatorului de birou (desktop) intr-unul portabil (laptop) a fost privita ca o revolutie. Acum si acesta din urma pare destul de greoi in comparatie cu recent lansata Tableta PC Compaq. Practic, noul calculator in miniatura are aspectul si dimensiunile unui monitor LCD de 10,4 inci.
Cei obisnuiti sa ia notite ca la scoala, cu multe stersaturi, incercuiri si trimiteri de subsol, pot face acum economie de hartie si cerneala, folosind un stylus digital si aplicatia Windows Journal, inclusa in sistemul de operare XP Tablet Edition. Deocamdata, notitele de mana pot fi convertite in text, doar daca acesta este redactat in limba engleza. Inainte de a incepe sa scrii, este insa necesar sa te familiarizezi cu stilul de scris pe care il recunoaste Tableta.
Daca vrei sa notezi repede un numar de telefon sau o adresa, poti folosi si aplicatia Tablet PC Input Panel. Aceasta face conversia din scrisul de mana in text, indiferent de limba folosita si, totodata, permite scrierea dupa dictare, prin intermediul unui microfon.
Ca ziaristi, ne-am deprins sa scriem cu ajutorul tastaturii. Nu este nici o problema, tableta fiind dotata cu o tastatura detasabila, care o transforma intr-un laptop clasic. Marele avantaj este ca, fara tastatura, calculatorul este foarte usor de folosit si purtat. Are doar 1,3 kg, iar tastatura, separat, cantareste 0,5 kg.
De dragul miniaturizarii, producatorul nu a sacrificat oare nici un accesoriu? Bineinteles ca da. Unitatea CD/ DVD nu este inclusa in partea portabila a Tabletei, ci intr-un suport (Docking Station), la care aceasta poate fi conectata atunci cand este utilizata in birou. Cuplata la suport, Tableta PC devine un veritabil desktop, putand fi folosita atat cu tastatura proprie, cat si individual.
Placa video nVidia GeForce2Go de 16 MB din dotare permite rularea unor aplicatii multimedia in conditii bune pentru un portabil. Singura problema este ca, dupa o utilizare indelungata (doua-trei ore), supraincalzirea procesorului Transmeta Crusoe la 1GHz duce la incetinirea operatiilor, mai ales cand sunt rulate aplicatii mari consumatoare de resurse, precum jocurile. Acesta este insa, in general, un inconvenient specific portabilelor.
Butoanele si shortcuturile de pe rama ecranului faciliteaza utilizarea Tabletei, mai ales atunci cand lucrezi in afara biroului. Apasand butonul „Q” asezat lateral, ai acces la meniul Compaq din care iti reglezi luminozitatea ecranului sau volumul difuzoarelor.
Pe una din marginile ecranului sunt afisate trei iconuri care pot fi accesate doar cu stylus-ul. Este vorba de aplicatia Windows Journal, Tablet PC Input Panel, precum si de functia care permite rotirea imaginii (orizontal sau vertical).
Pe langa forma ingenioasa, singura mare noutate adusa de produsul HP este posibilitatea de utilizare fara tastatura, cu ajutorul stylus-ului digital. Aceasta caracteristica, specifica palmtopurilor, dublata de posibilitatile de conectare wireless, este extrem de utila oamenilor de afaceri.