Inovatiile si dezvoltarea exploziva din domeniul tehnicii de calcul si-au gasit multiple aplicatii in sectorul bancar. Datorita informatizarii, s-a marit semnificativ rapiditatea efectuarii operatiunilor. Au fost dezvoltate produse informatice care permit ca datele sa circule in interiorul bancii, dar si softuri destinate realizarii legaturilor intre clientii firmei si banca. Acestea din urma permit, in general, firmelor utilizatoare sa transmita ordine de plata catre banca si sa aiba acces la b
Inovatiile si dezvoltarea exploziva din domeniul tehnicii de calcul si-au gasit multiple aplicatii in sectorul bancar. Datorita informatizarii, s-a marit semnificativ rapiditatea efectuarii operatiunilor. Au fost dezvoltate produse informatice care permit ca datele sa circule in interiorul bancii, dar si softuri destinate realizarii legaturilor intre clientii firmei si banca. Acestea din urma permit, in general, firmelor utilizatoare sa transmita ordine de plata catre banca si sa aiba acces la baza de date care cuprinde operatiunile efectuate in ziua precedenta. Utilizatorii pot, de asemenea, sa primeasca in timp real informatii privind cotatiile de pe piata valutara si cea monetara, precum si dobanzile practicate de banca. Se realizeaza economii importante de timp de catre client, care acceseaza aceste date comod, de la birou, din fata computerului.
Accesul in sistem se poate face chiar si de pe strada, cu ajutorul unui laptop si al unui telefon celular. Daca in perioada de pionierat al electronic banking-ului au existat unele probleme legate de securitatea comunicarii, in perioada actuala aceste sisteme au devenit, practic, impenetrabile. Hackerii au de trecut de doua sau trei sisteme de siguranta pentru a intra in retea. Fiecare utilizator primeste un nume si isi alege o parola. Conducerea companiei ii aloca, la randul ei, anumite „drepturi. Accesul se poate realiza de la mai multe terminale ale firmei, dar unii angajati vor putea doar sa consulte anumite fisiere, iar altii vor avea posibilitatea sa si opereze in ele etc.
In afara de rapiditate si comoditate, firmele utilizatoare mai beneficiaza de un avantaj. Nu mai este nevoie ca un salariat sa completeze de mana cate un formular pentru fiecare virament pe care il face prin intermediul bancii. Softul permite realizarea unei legaturi cu programul financiar-contabil al firmei de unde preia direct operatiunile de plata. La randul lui, softul firmei poate prelua din programul de transmitere a datelor informatiile privind decontarile din ziua precedenta. Astfel se evita introducerea de doua ori in sistem a acelorasi date. In cazul societatilor mari, cu mai multe filiale independente, in diferite orase, care realizeaza propriile plati, toate tranzactiile pot fi urmarite de la cartierul general al companiei.
Prima banca ce a introdus acest tip de servicii pe piata bancara romaneasca este ING Barings. „ING Barings a introdus acest serviciu in 1995, primind pentru acesta premiul Banking Product of the Year. Utilizam softul Multicash al firmei germane Omikron. Este un program foarte „prietenos” si usor de utilizat, declara Maria-Cristina Spataru, specialist al departamentului Cash Management al ING. Reteaua ING permite accesul utilizatorilor la doua module. Primul furnizeaza informatii privind toate tranzactiile realizate de firma. „Actualizarea listei tranzactiilor se realizeaza in fiecare zi. Optional, fisierele cu operatiuni se pot actualiza din 30 in 30 de minute. Pentru aceasta facilitate, clientul va plati un comision mai mare. Practicarea comisionului a fost decisa pentru a ne convinge ca aceia care solicita acest serviciu au, intr-adevar, nevoie de el, afirma JosA