În foarte scurt timp, Parlamentul va decide care va fi soarta premierului în fruntea Guvernului. Și asta pentru că joi se va da testul moțiunii de cenzură.
Moțiunea de cenzură nu trece, Dăncilă rămâne la Guvern
Una dintre variantele luate în calcul ar fi respingerea moțiunii de cenzură. Acest lucru va însemna rămânea la guvernare a PSD și menținerea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier până în 2020. Asta pentru că opoziția nu va mai putea depune o altă moțiune de cenzură până la sesiunea parlamentară de primăvară.
Trebuie însă avut în vedere că premierul va fi nevoit să vină în fața Parlamentului cu un nou vot de încredere pentru remanierea guvernului ca urmare a ieșirii ALDE de la Guvern. Chiar dacă parlamentarii nu vor accepta noua formulă a cabinetului, Dăncilă va rămâne premier până în 2020, pentru că un vot de neîncredere nu înseamnă și respingerea Guvernului.
Moțiunea trece, PSD rămâne la putere
Legea spune că, chiar dacă moțiunea de cenzură trece, Guvernul rămâne interimar până ce în Parlament este investit un nou executiv, cu mențiunea că semnează doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple. Această varianră nu este exclusă iar PSD ar putea conduce Guvernul interimar cel puțin până după alegerile prezidențiale.
Moțiunea de cenzură trece, PNL formează noul Guvern
Una dintre cele mai plauzibile variante este ca moțiunea să treacă iar PNL să formeze noul Guvern. În acest scenariu, Ludovic Orban va fi cel care își va asuma poziția și va forma un guvern minoritar cu membri PNL deoarece USR a anunțat că va susține formarea unui nou guvern în Parlament dar nu va intra la guvernare decât după noi alegeri parlamentare, fie la timp sau anticipate.
Moțiunea trece, premierul va fi tehnocrat
Un alt scenariu vehiculat foarte des este cel al unui Guvern de tehnocrați. Aceasta variantă a fost discutată deja în interiorul scenei politice unde au apărut diverse nume precum: Emil Hurezeanu, Călin Georgescu sau Sorin Moisă.
Moțiunea trece, Victor Ponta spijină PSD să rămână la putere
Moțiunea trece iar Victor Ponta ar urma să joace un rol cheie. Liderul Pro România s-a declarat deja împotriva unui Guvern PNL cu Orban premier. În aceste condiții, Ponta ar putea să susțină moțiunea de cenzură, pentru ca apoi, odată înlăturată Viorica Dăncilă din PSD, să formeze o coaliție alături de foștii săi colegi și să instaleze un nou guvern. Calculele indică că PSD cu ALDE și Pro România au majoritatea în Parlament.
Alegeri anticipate
Este varianta cea mai puțin plauzibilă, dorită de USR. Constituția face dificil însă un astfel de scenariu, pentru că, chiar dacă Parlamentul va fi dizolvat, trebuie așteptat până când îi va expira mandatul lui Klaus Iohannis, adică anul 2020.