Cati dintre noi nu au citit in copilarie romanul lui Jules Verne “Calatorie spre centrul pamantului”? Povestirea scriitorului francez are ecou in timpurile noastre. Daca nu putem face turism in miezul firebinte al Terrei, avem totusi mijloace sa smulgem o firmitura din caldura sa. V-ati fi gandit vreodata ca sub pamantul inghetat bocna puteti gasi raspunsul la cea mai importanta problema pe timp de iarna, a incalzirii casei? Desi destul de cunoscute in Vest, pompele de caldura incep sa isi faca timid loc in peisajul romanesc.


Mihai Lungu a primit cu ingrijorare vestea scumpirii motorinei din ultima vreme. Anul trecut el a platit 16.000 de lei noi pentru incalzirea casei si prepararea apei calde menajere. Pentru ca pretul combustibililor nu va scadea prea curand, a inceput sa caute alternative. “Am vrut sa reduc drastic cheltuielile si am apelat la o firma care monteaza pompe de caldura. Voi da 7.000 de euro pentru o instalatie care se bazeaza pe captarea caldurii solului si care imi va reduce cheltuielile pana la 3.000 de lei”, spune Lungu. Potrivit acestuia, firma ii garanteaza o caldura a apei de 80 de grade din sonde plasate la 90 de metri adancime.


Mihai Lungu, ca presedinte al cooperativei de crestere a porcilor “Muntenia”, cauta o solutie economica de incalzire a fermelor. Caldura reprezinta cel mai important cost pe timp de iarna intr-o ferma zootehnica. Cand a vazut ce eficienta au pompele de caldura, si-a intrebat furnizorul daca exista variante si pentru case. Primind raspuns afirmativ, a decis imediat sa renunte la centrala pe motorina.


Aceste sisteme sunt destul de raspandite in Occident. Ele sunt eficiente si ecologice, pentru ca nu utilizeaza combustibili fosili. Principiul de functionare este similar frigiderului sau aparatelor de aer conditionat. In functie de varianta aleasa, sunt introduse in pamant sonde pana la adancimi de la 250 de metri. Caldura pamantului este transferata apei din circuitul pompei si de acolo este dirijata in calorifere sau in circuitul apei calde menajere. Investitia initiala este considerabila, valoarea unei pompe de cadura fiind de zece ori mai mare, sau chiar mai mult, decat a uneia care foloseste gazul sau motorina ca surse de energie.

Investitia se amortizeaza in timp

“Fata de o centrala performanta ce utilizeza gaze naturale, perioada de recuperare a investitiei intr-o pompa de caldura este de circa 10-12 ani, la pretul actual al gazelor, si de circa trei-patru ani la pretul gazelor din Uniunea Europeana” spune Emil Rachita, directorul general al companiei Remco Trade. Potrivit acestuia, o pompa de caldura se amortizeaza in maximum cinci ani fata de o centrala cu GPL sau una electrica.

Evident, un astfel de sistem nu se gaseste pe raftul magazinelor. Firmele ofera solutii in functie de mai multe criterii. In primul rand, marimea casei ar putea sa nu justifice o investitie atat de importanta. De asemenea, existenta altor surse de energie, cum ar fi lemnul sau gazele naturale, ar putea sa nu faca rentabila instalarea unei pompe de caldura. La fel, zona geografica poate face instalatia nerentabila.

In tarile occidentale exista chiar si centrale electrice care utilizeaza energia pamantului. “Agentul termic” este preluat de la adancimi de circa o mie de metri si este transformat in abur, care genereaza, prin intermediul unei turbine, curent electric. Astfel de centrale sunt si o sursa ieftina si ecologica de zinc, extras de la adancime.

La vremea cand Jules Verne scria “O calatorie spre centrul Pamantului”, interesul publicului pentru “noile frontiere” era enorm. Dupa mai bine de un secol, posibilitatile de utilizarea a potentialului Terrei sunt inca deschise. Pompele de caldura ar putea fi doar inceputul.

Pompa de caldura este mai rentabila decat centralele clasice


Tip instalatie
Costuri de operare

(euro pe an)

Centrala cu gaz metan
521
Centrala cu gaz lichefiat (GPL)
1.342
Centrala cu combustibil lichid
2.125
Sistem de incalzire electric
1.571
Pompa de caldura
286




In momentul aderarii Romaniei la UE, pretul gazelor naturale va trebui sa creasca de circa 2,7 ori (preturile la ceilalti purtatori energetici fiind deja relativ aliniate). In aceasta situatie, potrivit calculatiei firmei Remco Trade, costurile anuale ale centralei cu gaze naturale ar ajunge la aproximativ 1.300 euro/an. Suprafata pentru care au fost facute calculele se ridica la 250 mp, inaltimea luata in considerare este de trei metri, iar necesarul de putere termica este calculat la 50W/mp.