Căldura extremă ne poate afecta. Ce trebuie să mâncăm pe caniculă

frigider, rafturi, alimente

SURSA FOTO: Dreamstime

Căldura extremă poate duce la acest simptom neașteptat. În zilele caniculare, oamenii pot fi mai predispuși la diaree, mai ales dacă au o problemă gastrointestinală cronică, cum ar fi sindromul de colon iritabil (IBS).

Căldura extremă ne poate afecta. O cauză majoră a diareei în timpul verii este gastroenterita bacteriană, care poate fi provocată de surse alimentare alterate. Pentru a fi în siguranță în zilele calde, este important să beți suficientă apă și să vă asigurați că toate alimentele pe care le consumați au fost manipulate în siguranță.

Căldura extremă ne poate afecta. Ce trebuie să mâncăm pe caniculă

Anumite riscuri pentru sănătate vin odată cu temperaturile ridicate, iar unele pot fi evidente, cum ar fi arsurile solare și deshidratarea.

O problemă de sănătate mai puțin obișnuită, care poate apărea atunci când temperaturile cresc, este diareea.

„Când afară este foarte cald, mai multe lucruri pot provoca probleme cu stomacul, cum ar fi diareea”, spune medicul gastroenterolog Saurabh Sethi, potrivit Verywellhealth.

Dar există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a reduce șansele de a experimenta acest efect secundar al vremii calde. „Nu există niciun răspuns cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, dar sunt câțiva factori care contribuie din plin” și pentru care vă puteți pregăti, afirmă medicul gastroenterolog Dana Zalkin, profesor asistent de medicină la Mount Sinai Health System.

Lucruri simple, cum ar fi păstrarea articolelor răcoritoare la îndemână și depozitarea adecvată a alimentelor, vă ajută să rămâneți sănătoși în zilele toride de vară.

Ce cauzează diareea în timpul căldurii extreme?

Există diverse cauze ale diareei legate de căldură, inclusiv bacteriile din alimentele manipulate greșit, deshidratarea și anumite condiții de sănătate.

Bacteriile din alimentele manipulate greșit

Una dintre principalele cauze ale diareei este gastroenterita bacteriană, un tip de gastroenterită infecțioasă.

„Temperaturile mai calde facilitează creșterea bacteriilor în alimente”, a spus Sethi. „Dacă mâncați aceste alimente cu bacterii puteți face gastroenterită, care poate provoca diaree”, explică ea.

Temperaturile ridicate sunt motivul pentru care gastroenterita bacteriană este mai frecventă vara, a adăugat Zalkin. Diferite tipuri de bacterii pot provoca gastroenterita bacteriană, inclusiv E. coli și Salmonella.

Anumite mâncăruri, pe care oamenii le consumă de obicei la temperaturi ridicate, pot juca un rol, a spus Sethi.

„Pe caniculă, oamenii mănâncă mai multe salate, fructe sau alimente care s-ar putea să nu fie suficient de reci”, a explicat el.

Dacă aceste alimente nu sunt manipulate corect, pot conține bacterii care provoacă indigestie și toxiinfecție alimentară.

SURSA FOTO: Dreamstime

Deshidratarea

Alte probleme de sănătate care sunt frecvente vara – și anume deshidratarea și bolile legate de căldură – pot contribui la diaree, a spus Sethi.

„Vremea caldă te face să transpiri mai mult, ceea ce poate duce la eliminarea apei din corp”, a explicat el. „Când ești deshidratat, stomacul suferă.”, continuă el.

Condiții precum insolația sau epuizarea din cauza căldurii pot „deranja stomacul”.

Boala inflamatorie intestinală

Unele cercetări au analizat dacă persoanele cu boală inflamatorie intestinală (IBD) pot prezenta simptome mai severe, inclusiv diaree, în timpul temperaturilor mai calde.

„Există câteva studii care au sugerat că există un risc crescut de crize de IBD în lunile mai calde, dar nu știm neapărat dacă are o legătură cu vremea în sine sau alte lucruri, cum ar fi schimbarea dietei sau deshidratarea”, a explicat Zalkin.

„Vremea caldă în sine nu înrăutățește în mod direct boala inflamatorie intestinală, dar senzația de stres din cauza căldurii poate agrava simptomele pentru persoanele care suferă de această boală”, adaugă el.

Diareea legată de temperaturile calde i-ar putea afecta mai mult pe unii, decât pe alții.

„Este cu siguranță ceva care se poate întâmpla oricui, dar cineva cu un sistem gastrointestinal sensibil poate fi mai predispus”, a spus Zalkin. Aici sunt incluse și persoanele cu afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil (IBS).