Căldura extremă pune stăpânire pe România. ANM a emis cod portocaliu de vijelii

canicula, soare, temperaturi, meteo, ANM

SURSA FOTO: Pexels

România se confruntă cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, înregistrând cele mai mari valori în anumite regiuni. Simultan, ANM a emis un cod portocaliu de vijelii puternice și grindină pentru aproape jumătate din țară.

ANM a raportat, astăzi, 10 iunie 2024, temperaturi de 40 de grade Celsius în mai multe orașe din România la ora 14:00.

În România, temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius. Mai multe localități au înregistrat cele mai ridicate temperaturi.

În București, la orele prânzului, termometrele au indicat 40 de grade. Temperaturile au transformat străzile într-un adevărat cuptor. În multe autobuze și tramvaie, canicula a fost și mai greu de suportat decât afară.

Temperaturi de 40 de grade în mai multe orașe din România

Cea mai înaltă temperatură a fost înregistrată în Giurgiu. Aici, termometrele au arătat 41 de grade Celsius.

În București, precum și în Turnu Măgurele, Alexandria, Oltenița și Urziceni, s-au resimțit 40 de grade Celsius.

În Călărași, Galați, Brăila și Ploiești, vremea a fost călduroasă și temperaturile au atins 39 de grade Celsius.

Temperaturi crescute anunțate de ANM/SURSA FOTO: Pexels

ANM a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică

În paralel, meteorologii au emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Se anunță vijelii puternice și grindină, pentru aproape jumătate din țară.

Acest avertisment este valabil în intervalul de timp cuprins între 10 iunie, ora 15:00, și 10 iunie, ora 23:00.

Recomandări pe timp de caniculă

În timpul caniculei, este esențial să acordăm atenție specială pentru a ne proteja sănătatea și a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate. Iată câteva recomandări:

Hidratare adecvată. Asigură-te că bei suficiente lichide, în special apă, chiar dacă nu simți nevoia de sete. Evită băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de zahăr. Acestea pot duce la deshidratare.

Rămâi în interior în timpul zilei. Încearcă să rămâi în interiorul casei în timpul orelor de vârf, când temperatura este cea mai ridicată, de obicei, între orele 11:00 și 16:00.

Ținutul unei temperaturi confortabile în casă. Utilizează aerul condiționat, ventilatoarele sau deschide ferestrele pentru a menține o temperatură confortabilă în casă. Dacă nu ai acces la aer condiționat, stai în camerele cele mai răcoroase. Folosește ventilatoare pentru circulația aerului.

Îmbrăcăminte lejeră și de culoare deschisă. Alege haine lejere, de bumbac și de culoare deschisă. Acestea permit pielii să respire și să se răcească mai ușor.

Protejarea împotriva soarelui. Folosește protecție solară cu factor de protecție ridicat. Poartă pălării de soare, ochelari de soare și haine care acoperă pielea expusă.

Evitarea activităților fizice intense. Reduceți activitățile fizice intense în timpul zilei și alege să le faci dimineața devreme sau seara târziu, când temperatura este mai scăzută.

Monitorizarea stării de sănătate. Fii atent la semnele de deshidratare și de epuizare în căldură, cum ar fi amețeli, confuzie, senzație de greață sau slăbiciune. Dacă experimentezi aceste simptome, caută umbra, hidratează-te și caută ajutor medical dacă este necesar.

Este important să fim precauți și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea în timpul perioadelor de caniculă.