Spectacolul bursier a fost absent in aceasta saptamana, ramas probabil in vreo vacanta prelungita la munte sau la mare. Desi oferta de actiuni a fost bogata, cumparatorii nu prea s-au inghesuit. O explicatie ar fi cotatiile, pe care din ce in ce mai multi brokeri le considera prea ridicate. Un argument in acest sens a fost raportul divident/cost actiune, care, in cele mai multe cazuri, a fost sub nivelul dobanzilor bancare, desi acestea au scazut foarte mult in ultimele sase luni.
Doar actiunile Bancii Transilvania au mentinut volumul de tranzactionare la nivelul inregistrat in primele luni ale anului, pe fondul unei cresteri saptamanale a cotatiilor cu 1,7%. O actiune Banca Transilvania s-a vandut vineri cu 3.150 lei, cu 50 lei mai mult decat la sfarsitul lunii aprilie.
Singurele evenimente ce au atras atentia investitorilor in prima saptamana a lunii mai au fost legate de titluri cu lichiditate scazuta. Astfel, amanarea majorarii de capital de la Oltchim a produs pagube majore investitorilor care au plasat bani in aceste titluri in luna aprilie. Combinatul Oltchim, cu un capital social de zece milioane de dolari, urma sa majoreze capitalul social cu 2.837 miliarde lei(aproximativ 87 milioane de dolari). Aceasta suma provine din reevaluarea activelor, dar majorarea capitalului a fost amanata de mai multe ori. In luna aprilie, conducerea combinatului anunta ca va propune AGA aceasta majorare, urmand ca actionarii sa primeasca noua actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Dar Legea anticoruptie a modificat si Legea societatilor comerciale (31/1991) si a facut imposibila majorarea capitalului. Conform noilor prevederi, diferentele din reevaluare vor fi incluse in rezervele societatilor, fara sa fie incluse si in capitalul social. Consecintele au fost nefaste pentru detinatorii de titluri Oltchim. Dupa doua saptamani in care pretul a urcat de la 550 lei pana la 1.680 lei si a stationat, titlurile Oltchim au pierdut saptamana trecuta 46,9% din valoare. La inchiderea de vineri, actiunile Oltchim se vindeau cu 850 lei.
O alta evolutie spectaculoasa, de aceasta data in sens pozitiv, a fost oferita de titlurile Sicomed. In plina criza a sistemului sanitar, determinata in principal de scandalul medicamentelor compensate, conducerea Sicomed a anuntat rezultate financiare foarte bune pentru primul trimestru al acestui an. Rezultatul acestei informatii a fost o crestere cu peste 16% a cotatiilor pentru actiunile Sicomed. Investitorii care au achizitionat aceste titluri la inceputul saptamanii, la preturi de 2.000 lei/actiune, au avut posibilitatea sa vanda vineri la 2.300 lei/actiune.
Societatile de investitii financiare au avut o saptamana relativ linistita, avand in vedere ca trei dintre ele au pastrat acelasi nivel al cotatiilor pentru toate cele cinci sedinte de tranzactionare. Doar SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au inregistrat mici cresteri, de 3,3% si, respectiv, 1,7%. Linistea ce s-a abatut asupra tranzactiilor cu titluri SIF poate fi insa una de dinainte de furtuna. Asta pentru ca pe parcursul saptamanii trecute, unul dintre deputatii care ocupa un loc in Consiliul de Administratie al SIF Banat Crisana, Alexandru Lapusan, a afirmat ca „…in curand SIF-urile vor fi declarate societati comerciale de interes public”, pentru a-si mentine postul in CA. CNVM a avansat un proiect de lege a SIF-urilor, in care nu se pomeneste despre o astfel de varianta, mai ales ca SIF-urile au capital social integral privat. Sa stie domnul deputat despre o alta varianta de proiect, care pregateste o lovitura asupra celor care incearca sa controleze SIF-urile?
Adunarea Generala a Actionarilor de la SNP Petrom, a aprobat, intre altele, posibilitatea ca societatea sa cumpere de pe piata de capital 1% din actiunile emise de companie. Cum si in ce forma, nu se pomeneste nimic. Cert este ca informatia, desi a trecut initial neobservata, a pus pe ganduri pe unii dintre investitorii in actiuni SNP. Teoretic, conducerea companiei dispune de informatii preferentiale, ceea ce inseamna ca poate cumpara actiuni inainte de a anunta niste rezultate financiare pozitive sau poate vinde inainte ca alti investitori sa afle ce probleme financiare are compania. Cu alte cuvinte, achizitionarea de actiuni proprii a fost acceptata de CNVM doar in cazurile in care companiile au dorit sa retraga acele actiuni de pe piata si sa diminueze capitalul social cu contravaloarea lor. In nici un caz nu a fost acceptata varianta speculatiilor realizate de companie cu actiunile proprii. De aceasta data insa, nici CNVM, nici Bursa de Valori nu a reactionat in nici un fel la anuntul ambiguu lansat prin decizia AGA de la SNP.
Cele mai vandute actiuni
Actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai cautate de investitori, dupa ce aceste titluri au coborat la valoarea de 3.000 lei. Programul de dezvoltare a bancii pentru perioada urmatoare, axat pe investitii si mai putin pe alocarea de dividende, atrage tot mai mult atentia investitorilor si a fondurilor de investitii.
· variatie saptamanala 1,6 %
· nr. actiuni tranz. 7,55 mil.
· Pret minim/actiune 3.100 lei
· Pret maxim/actiune 3.200 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (5.05 – 9.05)
Companie Valoare (mld. lei)
Banca Transilvania 23,25
SIF 1 9,67
Impact 8,10
SIF 3 7,91
SIF 2 7,06
Cele mai rentabile plasamente
Compania producatoare de medicamente a anuntat triplarea profitului pe primul trimestru din 2003, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul brut obtinut pana la 31 martie era de 1,88 milioane de dolari si are la baza o crestere a vanzarilor cu 39%, desi Sicomed se confrunta cu lipsa de lichiditati de pe piata medicamentelor.
· variatie saptamanala + 16 %
· nr actiuni tranz. 0,81 mil.
· pret minim/actiune 1.930 lei
· pret maxim/actiune 2.350 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
topul celor mai rentabile plasamente (5.05 – 9.05)
Companie Variatie
Sicomed 16%
SIF Banat-Crisana 3,3%
SIF Transilvania 1,7%
Banca Transilvania 1,6%
Antibiotice 0,5%
Cele mai slabe plasamente
Depasirea datei de referinta si deciziile adoptate in AGA au determinat scaderea actiunilor Impact cu peste 18%. Conducerea companiei a decis achizitionarea unei companii ce detine terenuri in nordul capitalei, zona in care Impact va derula un nou proiect imobiliar in valoare de 1,5 milioane de dolari.
· variatie saptamanala – 18,3 %
· nr. actiuni tranz. 1,91 mil.
· pret minim/actiune 4.100 lei
· pret maxim/actiune 4.500 lei
*) prognoza 1 iulie 2003
Topul celor mai slabe evolutii (5.05 – 9.05)
Companie Variatie
Impact – 18,3%
BRD – 1,7%
Rulmentultt-1,5%
IMSATtt- 0,8%r
SIF Olteniatt0%