Hidroelectrica este listarea salvatoare a pieței de capital autohtone în acest an, una dintre condițiile necesare pentru ca bursa să treacă la nivelul următor, cel de piață emergentă, nu piață de frontieră ca în prezent. Numai că semnalele referitoare la listarea companiei energetice nu sunt îmbucurătoare pentru bursa de valori. Listarea Hidroelectrica a fost decisă încă din 2013 de către Guvern, eveniment care ar fi trebuit să aibe loc prin majorarea capitalului social și lansarea unei oferte publice de vânzare acțiuni a unui pachet de 15% de titluri nou emise.
În prezent, Ministerul Energiei deține 80% dintre acțiunile Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea restul de 20%, și, în mod normal, anul acesta ar putea avea loc listarea, după finalizarea procesului de insolvență de anul trecut și înregistrarea unui profit substanțial. Numai că ne aflăm deja în a treia lună a anului, iar procesul de listare nu a fost demarat. Cum procedurile anterioare listării durează mai multe luni, pentru a reuși urcarea la cota bursei, procesul ar trebui să fie pornit cât mai curând. Din păcate, nu va începe nimic până când nu se va rezolva situația managementului, în prezent Hidroelectrica fiind condusă de un consiliu și de un management interimar.
„Guvernul anterior a concluzionat procesul de selecția noului Consiliu de Administrație, în acord cu principiile guvernanței corporative”, spune Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea, care arată că există o listă de candidați și speră ca într-o lună să avem o decizie din partea Guvernului.
„Acest Consiliu ar tebui apoi să selecteze conducerea executivă a Hidroelectrica și împreună termine procesul de listare”, mai arată Konieczny, explicând că s-au făcut foarte puține progrese în ultimele luni legat de listare și „multe decizii stagnează pe la diferite comisii și la diverse niveluri ale Guvernului”.
Investiții nerentabile
Printre problemele care trebuie rezolvate înainte de listare se găsesc și investițiile nerentabile ale companiei și care se ridică la două miliarde de euro, conform declarațiilor directorului general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru. Acesta a precizat că investițiile la care se referă nu au ca scop producția de energie, ci alimentări cu apă sau atenuări de viitură.
„Aceste investiţii nerentabile energetic, dacă ar trebui terminate de Hidroelectrica, ar însuma două miliarde de euro, iar această sumă, dacă ar apărea în faţa investitorilor ca obligaţie de plată, ar micşora substanţial valoarea societăţii”, spune Agliceru. „Listarea este fexabilă pentru acest an în situația în care aceste investiții nerentabile vor fi soluționate în primul trimestru; dacă nu vor fi soluționate în primul trimestrul sigur că listarea se va amâna”, mai arată Ovidiu Agliceru.
Planul de investiții al Hidroelectrica se ridică la 1,1 miliarde euro pentru următorii cinci ani, dintre care 300 milioane euro pentru retehnologizare, 300 milioane euro pentru modernizare și 250 milioane euro investițiile în centrale noi, deja începute. Investițiile programate pot fi susținute și din bugetul propriu, în condițiile în care anul trecut profitul net estimat se ridică la 1,26 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei.
Virarea banilor obținuți din oferta publică către stat este susținută și de reprezentanții Fondului Proprietatea, care arată că Hidroelectrica are și posibilitatea de a atrage finanțare în cazul în care va avea nevoie, în condițiile în care în prezent are credite bancare de 380 milioane lei și capitaluri proprii de 18 miliarde lei.
„Aşa cum arată acum planul de investiţii, va fi foarte uşor pentru Hidroelectrica să se finanţeze din surse proprii, de aceea am spus şi ne menţinem părerea în continuare: Hidroelectrica nu are nevoie de cash nou”, declară Oana Truță, vicepreședinte Franklin Templeton Investment și reprezentant al Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie. Hidroelectrica are semnat un angajament pentru listare cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley&Co International și Raiffeisen Capital & Investment, contract care a fost prelungit până la data de 7 august 2017, data până la care ar trebui să aibă loc listarea. Desigur, dacă nu se mai amână încă o dată.