Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi! Sărbătoare importantă în Calendarul Ortodox pentru marți, 15 septembrie, imediat după Ziua Crucii. UN sfânt important este sărăbătorit în această zi specială. Cui trebuie să îi spunem La mulți ani!
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!
Sfântul Mare Mucenic Nichita Gotul
Sfântul Mare Mucenic Nichita era Got (un trib de origine germană, care pentru scriitorii greci este „dincolo de Dunăre”). S-a născut şi a trăit pe malurile Dunării şi a suferit pentru Hristos în anul 372. Credinţa creştină era pe atunci deja larg răspândită prin tot ţinutul goţilor. Sfântul Nichita credea în Hristos şi a acceptat Botezul din partea episcopului got Teofil, care a participat la Primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325). Goţii păgâni începură să se opună răspândirii creştinismului, ceea ce a avut drept consecinţă o dezbinare dezastruoasă pentru ambele părţi.
După victoria lui Fritigern, aflat în fruntea unei armate creştine şi învingător împotriva păgânului Atanaric, credinţa creştină a început să se răspândească tot mai mult printre goţi. Episcopul arian Ulfila, care a urmat după episcopul Teofil, a creat un alfabet got şi a tradus în limba gotă multe cărţi preoţeşti. Sfântul Nichita a avut o lucrare puternică printre discipolii săi goţi la răspândirea creştinismului. Prin propriul exemplu şi prin cuvinte pline de duh el a adus pe mulţi păgâni la credinţa creştină.
Totuşi, după înfrângerea sa, Atanaric a făurit din nou planuri să îşi adune forţele, să se întoarcă în patria sa şi să-şi recâştige vechea putere. Întrucât a rămas păgân, el a continuat să îi urască pe creştini şi să îi persecute.
Sfântul Nichita a îndurat multe chinuri din partea regelui got păgân şi a murit după ce a fost aruncat în foc. Trupul său a rămas nevătămat de flăcări şi a fost iluminat cu o minunata strălucire. Noaptea, un prieten al mucenicului, un creştin pe care îl chema Marian, a recuperat trupul Sfântului Nichita şi l-a îngropat în Cilicia. După aceea a fost transferat la Constantinopol. O parte din moaştele Marelui Mucenic Nichita au fost mai târziu mutate la mănăstirea Vysokie Decani în Serbia. Sfântul Nichita a primit de la Hristos o nepieritoare coroană de preamărire în anul 372.
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!
Pomenirea Sfântului Părinte Iosif cel Nou, mitropolitul Timişoarei şi a tot Banatul, făcătorul de minuni
Acest fericit părinte era din pământul Dalmaţiei, născut la anul 1568 în oraşul Raguza, unde părinţii săi, Ioan şi Ecaterina, vlahi sau aromâni, se îndeletniceau cu negoţul pe mare, fiind cunoscuţi de toţi locuitorii acelei părţi ca oameni cu frica lui Dumnezeu. Murindu-i tatăl, înecat cu corabia în apele Marii Adriatice, tânărul Iacob, cum se numea în mirenie, s-a mutat împreună cu maica sa în Ohrida, unde a şi învăţat carte mai multă vreme la Mânăstirea Maicii Domnului din acea cetate. Dorind să-şi închine viaţa Domnului, a plecat apoi la Sf. Munte al Atosului, intrând în Mânăstirea Pantocratorului, unde s-a călugărit luând numele de Iosif. Până la vârsta patriarhală de 82 de ani a petrecut între vieţuitorii Sfântului Munte, făcându-se pildă de adevărată trăire întru Hristos. Înfruntând cu puterea credinţei primejdiile şi ostenelile de tot felul, alesul între cuvioşi a crescut duhovniceşte şi a rodit bogat în fapte minunate.
În vremea aceea surpându-se stăpânirea creştinească din părţile Banatului, o dată cu venirea turcilor, Domnul n-a lăsat fără mângâiere şi întărire pe credincioşii acestor meleaguri; ci din Sfântul Munte le-a hărăzit cârmuitor duhovnicesc pe vlădica Iosif, care prin alegerea şi trimiterea sa de către Patriarhia Ţarigradului trebuia să împodobească scaunul mitropolitan al Timişoarei. Deşi la vârstă înaintată, n-a precupeţit osteneala purcederii la calea lungă ce-l ducea spre păstoriţii săi, care-l aşteptau ca pe un sfânt ales al lui Dumnezeu, al cărui dar al facerii de minuni în tot locul era vestit.
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!
Noul mitropolit a fost înscăunat la 20 iulie 1650, din acea zi cercetând cu o râvna deosebită întregul ţinut pus sub oblăduirea sa duhovnicească, îndrumând lucrarea preoţilor, înviorând viaţa credincioşilor, reînnoind bisericile şi mânăstirile sau zidind altele noi, după trebuinţă. Pretutindeni pe unde a trecut, neputinţa se vindeca, viaţa se înnoia, credinţa se întărea, nădejdea creştea. Ostenindu-se ca un viteaz, s-a arătat biruitor în vâltoarea luptelor cu greutăţile, mâna Domnului fiind cu el în toata vremea, ridicându-l mărturie tare şi pavăză neînfrânată dreptei credinţe şi arătându-l strălucit prin faceri de bine, prin săvârşirea de minuni şi prin neabătută dragoste faţă de toţi oamenii.
La 1653, în al optzeci şi cincilea an al vieţii sale, s-a retras la sfânta Mânăstire a Partoşului, nu departe de cetatea Timişoarei, şi aci a mai vieţuit încă trei ani în rugăciune, post, faceri de bine şi tămăduiri. Iar la praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul mântuirii 1656 s-a mutat către Domnul, fiind îngropat în biserica mânăstirii. Mormântul său a devenit de atunci loc de cinstire şi de rugăciune pentru credincioşii de pretutindeni. Mai apoi însă găsindu-se cu dreptate ca sfintele sale moaşte să se aşeze în chiar oraşul în care a păstorit, spre mai mare cinstire şi împlinirea cererilor de folos ale smeriţilor rugători, au fost strămutate cu mare alai în catedrala mitropolitana din Timişoara în anul 1956, la trei sute de ani de la moartea sa.
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!
Şi a lucrat sfântul şi după moarte tot felul de minuni, întru slava adevăratului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara. Sfântul Iosif cel Nou de la Partos a fost trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 28 februarie 1950.
În urmă adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor. Din minunile sale menționăm și salvarea de la un incendiu a unei părți din Timișoara. Această minune este trecută și în Acatistul care îi este închinat: „Că să arăți marea ta milostivire pentru turmă ta și râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o impresurau, atunci când parjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit că un fricos, ci ai stat că un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului.“ (Icosul 7).
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!
CALENDAR ORTODOX 15 SEPTEMBRIE. Tot astăzi, facem pomenirea:
– Pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
– Sfântului Cuvios Filotei, preotul;
– Sfântului Porfirie;
– Aflării moaștelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei;
– Sfântului Mucenic Maxim;
– Aflării moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan;
– Sfântului Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia;
– Sfântului Mucenic Ioan Criteanul;
– Sfântului Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.
Calendar ortodox 15 septembrie! Sărbătoare importantă imediat după Ziua Crucii! Cui îi spunem la mulți ani astăzi!