Calendarul ortodox indică pe data de 25 decembrie 2023 o sărbătoare cu cruce roșie, ziua Nașterii Domnului, Crăciunul.
Crăciunul, celebrarea Nașterii Domnului, reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente din sărbătorile de iarnă.
Pe 25 decembrie se celebrează Nașterea Domnului, Crăciunul
Această sărbătoare, denumită și Nașterea Domnului, este praznicul împărătesc ce are o dată fixă. Ea marchează nașterea în trup a Mântuitorului Iisus Hristos.
Deși Crăciunul este o sărbătoare larg recunoscută în lumea creștină, există diferențe între tradițiile creștine din Apus și cele din Răsărit în ceea ce privește sărbătorirea acestei zile.
Obiceiuri specifice de Crăciun
În mod tradițional, celebrarea sărbătorilor de iarnă include o serie de obiceiuri specifice. Printre acestea se numără colindatul, uratul și semănatul pentru Anul Nou. Este și sfințirea apei la Bobotează, pe 6 ianuarie.
Colindatul și uratul sunt activități de grup care presupun participarea mai multor persoane, iar în perioada anterioară sărbătorilor de iarnă, există obiceiul „strânsurilor” la locuința unuia dintre participanți, unde se învață cu atenție textele colindelor. Aceste „strânsuri” reprezintă adunări asemănătoare șezătorilor, în care atmosfera plăcută este elementul central.
Ce e bine să faci de Crăciun
Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu o bogată diversitate de obiceiuri tradiționale, care diferă considerabil de la o regiune etnografică la alta. Printre cele mai populare se numără colindele, dansurile tradiționale, teatrul popular, obiceiul urărilor cu plugușorul sau sorcova și multe altele.
Dacă în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, cerul este senin, atunci anul următor va fi unul prolific și împlinit. Dacă vântul suflă în acea zi, se spune că următorul an va aduce ghinion.
Conform tradiției, se spune că în noaptea de Crăciun, cerul se deschide și cei care dorm pot vedea rudele plecate într-un fel de viziune. Este obiceiul să se ofere de pomană copiilor săraci în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. De asemenea, conform tradiției, cei născuți în noaptea de Crăciun sau în noaptea de Anul Nou sunt considerați copii norocoși.
Rugăciunea specială de Crăciun
În Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, o rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos este următoarea:
„Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele.
De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.
Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai.
De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.
Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești.
Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta. Amin!”