Calendar Ortodox, 26 mai 2021. E sărbătoare mare şi sfântă. Ce semnifică Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii

Calendarul Creştin Ortodox are trecut în dreptul zilei de 25 mai Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii. În plus, sunt pomeniţi Sfinţii Apostoli Carp și Alfeu, precum şi Sfinţii Mucenici Averchie și Elena. Tot în această zi, este pomenit Sfântul noul Mucenic Alexandru Tesaloniceanul, care a mărturisit în Smirna, la anul 1394 şi care de sabie s-a săvârşit.

Astăzi este dezlegare la pește şi, foarte important, nu se fac nunți.

Care este semnificaţia Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii?

Înjumătățirea Praznicului Învierii Domnului este reperul de mijloc între două sărbători mari din viața creștinismului, Învierea Domnului Iisus Hristos și praznicul Cincizecimii, al Pogorârii Sfântului Duh, peste Sfinții Apostoli.

Acest praznic are fundamente biblice întemeiate atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. De exemplu, în Vechiul Testment coincide cu sărbătoarea iudaică a Corturilor, care este a treia mare sărbătoare a evreilor dupa Paști și Cincizecime.

Calendar Ortodox, 26 mai 2021. E sărbătoare mare şi sfântă. Ce semnifică Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii

Istoricul iudeu Iosip o caracterizează ca fiind „o sărbătoare importantă, mare și sfântă pentru iudei”. În Noul Testament a fost ziua în care Hristos a apărut în templu, la jumătatea praznicului (Ioan 7, 14-36), și învăța mulțimea. Astfel, Mântuitorul este Apa cea Vie, de aceeași cinste cu Duhul Sfânt: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui” (cf. Ioan 7, 37-39), notează doxologia.ro.

Ziua înjumătăţirii este, de fapt, un praznic care durează opt zile

Această zi a înjumătățirii este un praznic și durează opt zile, adică este un praznic în interiorul altui praznic, adică al Învierii, iar tipicul a rânduit ca, în această zi, să se facă dezlegare la pește, tocmai ca o bucurie duhovnicească.

O particularitate aparte a acestei zile o constituie și Axionul Înjumătățirii, adică Axionul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie): „Străin lucru este maicilor fecioria”, care se cântă și la Odovania înjumătățirii, iar în celelale zile cântându-se după Tipicul Mare: „Îngerul a strigat” până la Odovania Învierii. De asemenea, chinonicul zilei este „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu întru Mine rămâne și Eu întru el, a zis Domnul. Aliluia”.

Aceste opt zile de prăznuire ne oferă posibilitatea de a înțelege și mai bine taina Învierii din morți a Mântuitorului și de a fi într-o comuniune mai intensă cu Biserica, chipul tainic al Domnului.

Calendar Ortodox, 26 mai 2021. E sărbătoare mare şi sfântă. Ce semnifică Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii