Luni, 30 decembrie, Calendarul Ortodox prăznuieşte două sfinte care au trăit o viaţă dedicată lui Iisus Hristos, una dintre ele fiind chiar ucisă pentru credinţa ei de către un soldat.
În fiecare an, pe data de 30 decembrie, Calendarul Ortodox Român le prăznuieşte pe Sfânta Muceniță Anisia şi pe Cuvioasa Teodora din Cezareea.
Cine a fost Sfânta Muceniță Anisia
Anisia s-a născut în Tesalonic si a trăit pe vremea împăratului Maximian, din părinţi nobili şi bogaţi, persoane extrem de credincioase. Dupa moartea acestora, muceniţa a dus o viata singuratică, fiind pe placul bunului Dumnezeu pentru viaţa şi faptele pe care le-a facut de-a lungul vieţii sale. Din dragoste pentru Hristos, ea mărturisea adesea: „O, cât de mincinoasă este viaţa tinereţii, întru care fie te sminteşti, fie sminteşti pe alţii! Cu cât mai bună este bătrâneţea! Iar sufletul meu se umple de tristeţe vazând cât trebuie să aştept până ce voi urca la Domnul.” Anisia şi-a vândut toate averile, a împărţit venitul săracilor şi a trăit dupa aceea numai din munca mâinilor ei.
În acea perioadă, împăratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creştini oriunde îi va afla, fără nici o judecată şi nici o sentinţă. Odată, în drumul său spre biserică, aşa cum era obiceiul, întâlneşte un ostaş care se închina la idoli. Acesta o apucă de mână şi intenţionează să o ducă la altarele unde se aducea ofranda idolilor. Oricât încerca sfânta să se împotrivească, acest ostaş o silea şi mai mult să aducă jertfă idolilor. Iar când sfanta îşi mărturisi credinţa în Hristos, ostaşul fiind cuprins de mânie şi datorită faptului că sfânta îl scuipase pe obraz, scoate sabia şi i-o înfige sfintei în coastă. Astfel primi Sfânta Muceniţă Anisia cununa muceniciei.
Cine a fost Cuvioasa Teodora din Cezareea
Cuvioasa Teodora din Cezareea a dus o viaţă de pustnic în Mănăstirea Sfintei Ana, care purta numele de Reghidion. Aceasta trăi pe vremea împăratului Leon, tatăl lui Constantin Copronim, şi era de neam cinstit şi strălucit.
O foarte lungă perioadă mama acesteia îşi plânge sterpăciunea, rugându-se neîncetat la bunul Dumnezeu şi la Născătoarea de Dumnezeu Fecioara pentru a-i dărui un copil. Primi har dumnezeiesc din cer prin mijlocirea Sfintei şi dreptei Ana, mama Fecioarei Maria. Dupa ce copila se născu şi se făcu mare, a fost dusă la biserica Sfintei Ana unde a fost primită ca dar dumnezeiesc. Stareţa mănăstirii a crescut-o în frica de Dumnezeu, învăţând-o Sfintele Scripturi. Însă Leon împăratul, cel care a persecutat foarte mulţi creştini, a vrut să i-o ofere de soţie fiului său, Hristofor, care devenise cezar.
Astfel, o lua cu sila din mănăstire şi o obligă să meargă la Constantinopol, unde se făcu nunta şi i se pregăti camera de nuntă. Aceste lucruri le plănui Leon, însă Dumnezeu a păzit-o şi a păstrat-o nepângărită. De nicăieri, sciţii pornesc război împotriva Imperiului Apusean, motiv pentru care mirele este trimis să lupte împotriva barbarilor. Însa acesta căzu primul în luptă. Când pura şi curata Teodora află, luă din palat aur, argint, mărgăritare şi se urcă în corabie şi se întoarse la mănăstire, mulţumind bunului Dumnezeu că a eliberat-o. Când regele află de fuga Teodorei, cel de-al doilea fiu al regelui merge la mănăstirem unde o găseste tunsă pe calugăriţă şi îmbrăcată în straie zdrenţuite. Dumnezeu, purtându-i de grijă, o ajută ca fiul regelui să o lase în pace. Aşadar, Cuvioasa Teodora putu trăi în tihnă şi slobozenie deplină. Continuă să ducă o viaţă modestă, mâncând doar o bucată de pâine o dată la două-trei zile. Purta o singură haină, făcută din păr. După mulţi ani în care straluci cu o sumedenie de virtuţi, se mută la Domnul, scrie calendarulortodox.ro.