Calendar Ortodox 4 iunie. Sărbătoarea primilor sfinți din România! Sunt cei mai mari din sudul țării
Descoperirea acestor patru sfinţi, care au murit pentru credinţa lor, este o dovadă a vechimii creştinismului pe meleagurile cuprinse între Dunăre şi Marea Neagră.
Cei patru sfinți originari din Răsăritul Europei sunt pomeniți, împreună cu alți 25 de martiri, în martirologiul siriac şi cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV. Astfel, sfinții mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip au pătimit pentru Hristos sub împărăţia lui Diocleţian şi Maximian.
Calendar Ortodox 4 iunie. Sărbătoarea primilor sfinți din România! Sunt cei mai mari din sudul țării
Opinia populară spune că cei patru sfinți erau ostaşi în armata romană care au fost osândiţi la moarte prin tăiere cu sabia pentru credinţa lor în Hristos. Trebuie menționat că data morții lor nu este cunoscută, împreună cu locația unde au fost martirizaţi.
https://youtu.be/ep1JRQlOvU0
Unii teologi sunt de părere că au fost exilați la Gurile Dunării, în nordul Dobrogei de astăzi, unde erau trimiși mulți creştini care nu voiau să jertfească idolilor în Imperiului Roman. Conform tradiției de la vremea respectivă, aceşti sfinţi martiri ostaşi au fost judecaţi de autorităţile romane în oraşul Noviodunum, tot în Dobrogea.
Calendar Ortodox 4 iunie. Sărbătoarea primilor sfinți din România! Sunt cei mai mari din sudul țării
O basilică din piatră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare a fost construită în localitatea Niculiţel în secolul IV-V. Aceasta a fost reînnoită în secolul XIII, vreme în care au fost aşezate moaştele acestor sfinţi mucenici.
În anul 1971, luna septembrie, mulțumită ploilor abundente, pârâul Niculiţel a inundat şi a scos la iveală o criptă sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moaştele acestor patru sfinţi mucenici. Pe peretele interior al criptei era scris următorul mesaj în limba greacă: „Martyres tou Hristou”, în timp ce pe peretele opus era scris numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos”.
Trebuie menționat că această criptă martirică este unică în România şi în sud-estul Europei. Moaştele martirilor au fost aşezate la biserica Mănăstirii Cocoş din apropiere, unde sunt păstrate şi astăzi, fiind cinstite în ziua de 4 iunie, potrivit Calendarului Ortodox.