Calendar Ortodox 5 iulie 2021. Cel mai mare cuvios din Sfântul Munte Athos
Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, din părinți iubitori de Dumnezeu. Deoarece a rămas orfan de la o vârstă fragedă, acesta a fost crescut de un unul dintre ofițeri. Conform tradiției creștine, acesta obișnuia să joace rolul unui egumen cu prietenii săi. După ce și-a terminat educația, sfântul a intrat în monahism. Mai apoi, Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, la rugămintea lui Nichifor Focas.
https://youtu.be/gCXMsEtKEsY
De asemenea, tradiția creștină ne învață că trecerea la cele veșnice i-a fost descoperită de către Dumnezeu. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. Totuși, el și ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii au fost surprinși de cupolă, care a căzut brusc. Însă moartea lui nu a venit în acest moment. Chiar dacă cupola a căzut peste el, trupul său era nevătămat, fiind prezentă o singură rană în zona piciorului. Se spune că din rana respectivă a curs sânge care a fost folosit în multe vindecări. Totodată, Sfântul Atanasie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea fraților lui, după ce a trecut la cele veșnice.
Calendar Ortodox 5 iulie 2021. Cel mai mare cuvios din Sfântul Munte Athos
Trebuie menționat că acesta este troparul Sfântului Cuvios Atanasie de la Aton, rugăciune bună de rostit în această zi: „De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.”
Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii sfinți:
- Sfântul Mucenic Ciprian;
- Sfințirea Bisericii Sfântului Mucenic Iulian;
- Sfântul Mucenic Vasile și cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici;
- Sfântul Cuvios Lampadie.