Calendar Ortodox 7 iulie. Astăzi o cinstim pe Sfânta Muceniță Chiriachi. Ce rugăciune trebuie rostită?
Sfânta Muceniță Chiriachi a trăit în seculul al III-lea, pe vremea lui Dioclețian. Explicația din spatele numelui acesteia este una simplă. Sfânta s-a născut din părinți iubitori de Dumnezeu, într-o zi de duminică. Astfel, mama și tatăl au ales s-o numească „Chiriachi”, care înseamnă „duminică” în limba greacă.
Potrivit tradiției creștine, aceasta a refuzat de multe ori cererile de căsătorie care îi erau făcute, spunând că își trăiește viața pentru Dumnezeu. Totuși, în urma unui refuz, unul din pretendenți i-a spus împăratului Dioclețian că sfânta este creștină.
https://youtu.be/2PB1eCDDn3s
Calendar Ortodox 7 iulie. Astăzi o cinstim pe Sfânta Muceniță Chiriachi. Ce rugăciune trebuie rostită?
De când împăratul a aflat acest lucru, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost supusă multor chinuri, până în momentul în care a fost vindecată în chip minunat de un înger, spune tradiția creștină. După această minune, mulți păgâni au trecut la dragostea în Dumnezeu și ales să primească moarte mucenicească.
După vindecare, Sfânta Muceniță Chiriachi l-a sfidat pe împăratul Dioclețian și a fost ucisă prin tăierea capului. Trebuie menționat că mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763.
Calendar Ortodox 7 iulie. Astăzi o cinstim pe Sfânta Muceniță Chiriachi. Ce rugăciune trebuie rostită?
Acesta este troparul Sfintei Mucenițe Chiriachi, rugăciune bună de rostit în această zi: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Chiriachi, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.”
De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:
- Sfântul Evanghel;
- Sfântul Policarp cel Nou;
- Sfântul Mucenic Evstatie;
- Sfinții Mucenici Peregrin;
- Sfântul Cuvios Acachie de la Scara;
- Sfântul Cuvios Toma din Maleon.