Calendar Ortodox, joi, 29 iulie. Ce mare Sfânt e prăznuit astăzi? E făcător de minuni

Potrivit relatărilor transmise de cronicari, acest sfânt este cunoscut pentru faptele sale împotriva păgânismului. De exemplu, Sfântul Rege și Martir Olav al Norvegiei este cel care a distrus chipul de lemn a lui Thor, zeul păgân al tunetului, aflat pe o vale din interiorul țării.

Tradiția creștină transmite că din locul respectiv au ieșit șoareci și șerpi, sub privirile înfricoșate ale localnicilor, însă niciun tunet sau fulger. În urma acestui fapt și nu numai, poporul a fost botezat iar păgânismul a început să dispară treptat. Astfel, sfântul rege a mers de-a lungul Norvegiei, împreună cu episcopii săi, pentru a ține adunări în fața poporului.

Calendar Ortodox, joi, 29 iulie. Ce mare Sfânt e prăznuit astăzi? E făcător de minuni

În urma celor săvârșite de către Sfântul Olaf, viața creștină a început să înflorească și să se dezvolte. Totuși, cum a început povestea sfântului? Informațiile scrise de poetul și istoricul norvegian Snorri Sturlason în Cronica regelui Norvegiei arată că Olav Haraldsson s-a născut în anul 995 și a devenit războinic viking de tânăr.

Deoarece s-a remarcat repede drept lider și strateg, acesta l-a urmat la domnie pe tatăl lui, care avea sub stăpânire largi părți din Norvegia. Mai apoi, Olav a fost copleșit de spiritualitatea creștină și a primit Botezul, după o iarnă petrecută la Rouen. După primirea botezului, Sfântul Olav a adus în ținuturile scandinave patru episcopi din Anglia, pentru a-i creștina pe vikingi.

Calendar Ortodox, joi, 29 iulie. Ce mare Sfânt e prăznuit astăzi? E făcător de minuni

Sfântul rege a căzut în luptă, sub lovitura de secure a unui rebel păgân. Se spune că acesta a rostit cuvintele „O, Doamne, mântuiește!”, înainte de a murit. Trebuie menționat că securea, ca simbol al martiriului Sfântului Olav, este purtată și în zilele noastre pe uniforma armatei regale norvegiene.

De asemenea, se spune că la mormântul Sfântului Rege Martir Olav s-au săvârșit mai multe minuni. Mai apoi, sfintele moaște au fost mutate în Biserica Sfântul Clement din Trondheim, devenită Catedrala Nidaros. Din acest motiv, locația respectivă a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei.

Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt cinstiți și următorii:

  • Sfântul Mucenic Calinic;
  • Sfânta Muceniță Teodota, împreună cu fiii săi;
  • Sfântul Mucenic Mamant;
  • Sfântul Mucenic Vasilisc;
  • Sfântul Constantin, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Ioan ostașul;
  • Sfinții Mucenici Veniamin și Virie;
  • Binecredinciosul împărat Teodosie cel Tânăr;
  • Sfântul Mucenic Eustatie din Mtskheta.

Calendar Ortodox, joi, 29 iulie. Ce mare Sfânt e prăznuit astăzi? E făcător de minuni

Sursă foto: Dreamstime