Calendar Ortodox joi. Înălțarea Domnului, cea mai mare sărbătoare. Ce este total interzis astăzi
Înălțarea Domnului, care anul acesta pică pe data de 10 iunie, este una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe și are loc la 40 de zile după Paște. Credincioșii se roagă în această zi cu multă smerenie și evlavie.
Azi este o zi cu adevărat specială pentru că se cinstesc și eroii care și-au sacrificat viețile pentru patrie. Așadar, Ziua Eroilor și înălțarea lui Isus Hristos la Ceruri sunt două dintre sărbătorile importante pentru creștinii ortodocși de joi, 10 iunie.
Mai mult, puțini știu asta, dar Înălțarea Domnului pică mereu într-o zi de joi.
Calendar Ortodox joi. Înălțarea Domnului, cea mai mare sărbătoare. Ce este total interzis astăzi
Ce spune tradiția de Înălțare
Tradiția creștină spune că Mântuitorul s-a mai arătat o dată apostolilor săi, pe Muntele Măslinilor, după ce a înviat. El le-a dat ucenicilor săi ultimele învățături și a mâncat alături de ei înainte de a se înălța la Ceruri. La 10 zile de la Înălțare, de Rusalii, Sfântul Duh s-a pogorât printre ei, aducându-le inspirația divină de a merge în lume și de a transmite Cuvântul lui Dumnezeu în întreaga lume. Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an, la 40 zile după Paște. Este o zi importantă pentru creștinii și semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor.
Ce este total interzis de Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului este sărbătoarea care încheie perioada pascală și anuntă venirea Rusaliilor, având o mare însemnătate pentru creștini, motiv pentru care creștinii trebuie să facă anumite lucuri pentru a le merge bine tot anul.
Astfel, de Înălțarea Domnului nu se împrumută sarea și banii pentru că se spune că își dai toată averea casei, iar la sate, vacile nu vor mai da lapte. În acestă zi, gospodinele nu au voie să spale, să calcă sau să coase.
Calendar Ortodox joi. Înălțarea Domnului, cea mai mare sărbătoare. Ce este total interzis astăzi
Tot la această sărbătoare nu ai voie să faci curătenie în case sau în gospodări. În ziua Înălțării Domnului nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură cuiva, iar culturi nu se seamănă pentru că există riscul să nu dea roade.
Ce se dă de pomană astăzi
De Înălțare, se dă pomană lapte dulce, fiert cu păsat și mături pentru că mătura simbolizează nevoia de curățare. Totodată, astăzi se mai împarte tradiționala colivă, în amintirea celor care ne-au părăsit, iar tot azi, cei care merg la morminte ar trebui să vină cu lumânări și flori. Tot azi, este bine să spui o rugăciune spre iertarea păcatelor și pentru a dobândi tărie sufletească.
Potrivit tradiției este ultima zi din în an în care se vopsesc și se împart ouă roșii. Tot de Înălțarea Domnului se dau de pomană și alte merinde printre care se numără pâinea caldă, rachiul, ceapa verde și brânza. Tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.
Calendar Ortodox joi. Înălțarea Domnului, cea mai mare sărbătoare. Ce este total interzis astăzi