Cheltuielile pentru alegerile prezidențiale din România se ridică la 1,39 miliarde de lei
Alegerile prezidențiale din România se vor ridica la 1,39 miliarde de lei. Românii vor vota în trei duminici succesive: 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie, pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.
Perioada electorală începe în data de 10 septembrie 2024.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că au fost aprobate normele pentru alegerile prezidențiale din România.
Primul tur va avea loc pe 24 noiembrie 2024, iar al doilea tur pe 8 decembrie. De asemenea, a subliniat că alegătorii din străinătate trebuie să se înregistreze în registrul electoral până pe 24 septembrie pentru a putea vota.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central este 5 octombrie.
6 octombrie este data limită pentru stabilirea orarului campaniei electorale și pentru alocarea timpilor de antenă necesari candidaților pe posturile publice de radio și televiziune.
10 octombrie este termenul limită pentru transmiterea candidaturilor și semnelor electorale către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, conform ordinii în care au fost depuse.
BEC trebuie să stabilească ordinea candidaților pe buletinul de vot până cel târziu pe 12 octombrie
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe pe 25 octombrie și se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7:00.
Pe 29 noiembrie, opinia publică va fi informată despre cei doi candidați care vor merge în turul al doilea al alegerilor, și tot atunci va începe campania electorală pentru această rundă.
Mihai Constantin a estimat că suma totală necesară pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024 este de aproximativ 1,39 miliarde lei.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a clarificat că alegerile nu sunt comasate și se vor desfășura în trei duminici consecutive: 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie.
Pentru alegerile parlamentare, cetățenii români din străinătate pot vota sâmbătă, în timp ce pentru alegerile prezidențiale pot vota vineri după-amiază, sâmbătă și duminică.
În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, calendarul se desfășoară astfel:
- 29 noiembrie: Publicarea numelui celor doi candidați care vor participa la turul al doilea și anunțarea datei alegerilor.
- 29 noiembrie: Începerea campaniei electorale pentru turul al doilea.
- 30 noiembrie: Stabilirea programului campaniei electorale și alocarea timpilor de antenă pentru candidați la posturile publice de radio și televiziune.
- 6 decembrie, ora 12:00: Începerea votului în străinătate.
- 6 decembrie, ora 21:00: Închiderea votului în străinătate.
- 7 decembrie, ora 7:00: Închiderea campaniei electorale.
- 8 decembrie: Ziua votului, care începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00.