Astăzi, 2 februarie, se prăznuiește Întâmpinarea Domnului

După ce au trecut 40 de zile de la Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, ziua în care pruncul Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim. În România, sărbătoarea respectivă este cunoscută și sub denumirea de Stretenia sau Ziua Ursului.

După ce au trecut 40 de zile de la nașterea Sa, Iisus Hristos a fost dus la Templu din Ierusalim de Fecioara Maria şi Dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere.

În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templul de la Ierusalim au fost întâmpinaţi de Dreptul Simeon şi de Prorociţa Ana.

„O altă dimensiune a praznicului Întâmpinării Domnului este cea a îmbrăţişării omului de către Dumnezeu şi a lui Dumnezeu de către om. Privegherea dreptului Simeon în negura veacurilor este paradigma aşteptării întregii istorii, iar îmbrăţişarea Pruncului Iisus de către bătrân este momentul în care umanitatea devine primitoare de Dumnezeu.

Sărbătoarea este aşadar şi o consacrare a umanităţii Fiului în iubirea lui Dumnezeu”, a explicat pr.dr. Ioan Valentin Istrati, relatează doxologia.ro.

Prăznuirea Întâmpinării Domnului s-a aşezat în vremea împărăţiei lui Iustinian. Deşi se făcea înainte în biserică amintire despre Întâmpinarea Domnului, nu era prăznuită ca sărbătoare. Iustinian, dreptcredinciosul împărat, a poruncit să se cinstească ca un praznic dumnezeiesc al Născătoarei de Dumnezeu, precum sunt şi alte praznice mari.

Ce NU avem voie să facem de Întâmpinarea Domnului?

Potrivit tradiției populare, în această zi specială, anotimpul rece se confruntă cu sezonul cald, Întâmpinarea Domnului fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

În credința populară se spune că persoanele care lucrează pe data de 2 februarie vor cădea în boală şi li se va strâmba gura.

În trecut, părinții își ungeau copiii cu grăsime de urs pentru a fi sănătoşi tot restul anului. Străbunii noștri alegeau grăsimea ursului pentru că ei credeau că puterea acestui animal sălbatic era transferată copiilor lor. Oamenii care erau „bolnavi de sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu blană de urs.

Potrivit tradiției populare, Stretenia este o zi rea, cu mult ghinion, iar persoanele care se nasc sau care se căsătoresc în această zi vor avea parte numai de necazuri toată viața lor.