Anul care tocmai bate la uşă se anunţă presărat cu câteva evenimente de business şi lansări importante. Vom avea şi ceva timp liber să-i admirăm pe alţii veniţi să facă bani în România. Însă, nimic nu mai rămâne bătut în cuie, pentru că anul acesta am învăţat, nu-i aşa, să facem previziuni doar pe 3 luni.
IANUARIE
1 ianuarie – Trebuia să intre în vigoare necesitatea obţinerii de certificate energetice pentru imobile. Măsura a fost amânată de Guvern pentru 1 ianuarie 2011. Potrivit legii, nu se vor mai putea vinde şi închiria locuinţele necertificate energetic.
Reintră în vigoare taxa pe poluare pentru maşinile noi Euro 4 sub 2.000 cmc.
Aceeaşi dată va consemna şi eliminarea scutirii de la plată a impozitului de 16% pentru câştigurile la bursă. Accizele vor fi majorate la ţigări, benzină fără plumb şi motorină (cu peste 14% numai din cauza deprecierii leului). Unele proceduri şi reguli în domeniul TVA vor fi modificate, de exemplu, locul taxării pentru servicii în UE va deveni locul consumului.
4 ianuarie – Va începe dezbaterea în Parlament a bugetului de stat şi a celui de asigurări sociale de stat.
5 ianuarie – Prima şedinţă a CA al BNR în noua componenţă. Cu Bogdan Olteanu în locul lui Eugen Dijmărescu. Această şedinţă ar putea consemna o relaxare a politicii monetare, având în vedere că există semne destul de bune pentru 2010.
În ianuarie, demarează o nouă ediţie a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional (Rabla). Se va desfăşura cu câteva modificări importante, printre care posibilitatea utilizării a trei tichete valorice, fiecare în valoare de 3.800 de lei, pentru un singur automobil nou, acceptarea firmelor şi posibilitatea ca maşinile să fie plătite în leasing.
Asigurările obligatorii pentru locuinţe ar putea fi vândute chiar din luna ianuarie, potrivit vicepreşedintelui Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Radu Mustăţea.
FEBRUARIE
17 februarie – Ar urma să fie virate două tranşe din împrumutul de la FMI, în valoare de 2,3 miliarde euro, şi un miliard euro de la Comisia Europeană (CE).
18 februarie – Ar urma să fie livrat pe piaţă, după două amânări consecutive, centrul comercial Sun Plaza (80.000 mp – cel mai mare mall), în care EMCT şi Sparkassen Immobilien au investit 200 de milioane de euro.
MARTIE
2 martie – Angajatorii depun fişele fiscale la administraţiile fiscale şi transmit un exemplar salariaţilor.
Este aşteptată lansarea pieţei la vedere de tranzacţionare a acţiunilor la Bursa de Mărfuri din Sibiu, care va deveni astfel un concurent important pentru Bursa de Valori Bucureşti.
Dacia va lansa, în cadrul Salonului Auto de la Geneva, primul său crossover numit Duster.
Primul pas în trecerea la televiziunea digitală terestră prin licitarea a două benzi de transmisie multiplex.
Băncile îşi anunţă rezultatele financiare pe 2009. Va fi primul an cu profituri puternic în scădere faţă de anul precedent sau poate chiar un an cu pierderi.
31 martie – Expiră termenul de depunere a proiectelor de ocupare şi formare a forţei de muncă finanţate din POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).
APRILIE
Este de aşteptat ca mai multe bănci greceşti din România să îşi majoreze capitalul, ca urmare a problemelor create de explozia restanţelor.
15 aprilie – Societăţile comerciale depun declaraţia de impozit pe profit şi plătesc impozitul, excepţie făcând instituţiile bancare care închid exerciţiul financiar pe 15 februarie.
Ar trebui finalizat un prim tronson din Pasajul Basarab din Bucureşti.
MAI
15 mai – Persoanele fizice depun declaraţia anuală de venit pentru veniturile obţinute în anul anterior din activităţi independente, chirii, tranzacţii cu titluri de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen.
16 mai – Trupa australiană AC/DC concertează pentru prima oară în România. La evenimentul din Piaţa Constituţiei sunt aşteptaţi până la 70.000 de fani.
IUNIE
Deutsche Bank va debuta cu operaţiuni bancare în România, în special pe segmentul corporate.
11 iunie – Veteranul Eric Clapton vine pe stadionul Iolanda Balaş Soter din Bucureşti. Nu singur, ci acompaniat de cantautorul britanic Steve Winwood.
15 iunie – Este programată o tranşă de împrumut de 768 milioane euro de la FMI şi una de 1,15 miliarde euro de la CE.
IULIE
Ar urma să fie inaugurată porţiunea de 9,4 kilometri din Autostrada Transilvania, între Câmpia Turzii şi Turda.
Ar urma să fie inaugurat sectorul cuprins între centura Bucureşti şi Centura Ploieşti Vest al Autostrăzii Bucureşti–Braşov.
AUGUST
1 august – Ford va prelua importul şi comercializarea mărcii sale în România de la Țiriac Auto. Pentru aceasta, va lua fiinţă o Companie Naţională de Vânzări care va fi condusă de Paul Flanagan, fost responsabil cu coordonarea activităţii de vânzări a 188 de dealeri din Marea Britanie.
SEPTEMBRIE
Va fi lansat, la expoziţia auto de la Paris, noul vehicul Ford produs exclusiv în România, la Craiova. Conform informaţiilor din piaţă, modelul va purta numele B-Max şi va fi un monovolum de clasă mică.
15 septembrie – România ar trebui să primească 850 milioane de euro de la FMI şi 1,2 miliarde euro de la CE.
Luna cu cele mai multe târguri imobiliare. Organizatorii de astfel de evenimente au programat pentru această lună trei târguri: tIMOn, Project Expo şi TNI.
Ar urma să se finalizeze Pasajul Basarab din Capitală (în prezent, stadiul de execuţie al acestuia este de 70%).
OCTOMBRIE
Pe baza cursului leu-euro de la 1 octombrie, se calculează nivelul taxelor şi accizelor pentru anul următor.
15 octombrie – Ar trebui să fie depus în Parlament Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2010.
NOIEMBRIE
Consiliile locale încep să emită hotărâri privind nivelul taxelor şi impozitelor valabile pe anul următor.
DECEMBRIE
Ar trebui finalizaţi 20 km din Autostrada Transilvania (în judeţul Bihor) şi 17,5 km din autostrada de centură a Sibiului.
31 decembrie – se declară şi se plăteşte impozitul pe dividende.