În România, Codul Muncii prevede existența a 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, în condițiile în care prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. În 2018, cele 14 zile libere legale pică după cum urmează:
1 ianuarie — Anul Nou
2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
8 aprilie 2018 (duminică) — Paștele
9 aprilie (luni) — Paștele
1 mai — Ziua Muncii
27 mai (duminică) — Rusalii
28 mai (luni) — Rusalii
1 iunie – Ziua Copilului
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie — Crăciunul
26 decembrie — Crăciunul
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
De remarcat este faptul că Ziua Națională a României, cea în care va fi sărbătorit Centenarul, va pica într-o zi de sâmbătă, drept urmare românii vor avea în 2018 11 zile nelucrătoare legale în timpul săptămânii.
Românii vor avea parte și de câteva minivacanțe în 2018, însă de doar trei zile: prima cade în apropierea Paștelui, când va fi liberă și ziua de 9 aprilie, a doua ar putea avea loc în mai, când data de 1 mai pică într-o marți. Nu este exclus ca autoritățile să declare liberă și ziua de 30 aprilie (luni), pentru a le permite angajaților să își lege ziua liberă legală cu weekendul. Mai avem o minivacanță și la început de iunie, când Ziua Copilului pică într-o zi de vineri, dar și la sfârșitul lui noiembrie, pentru că ziua de 30 noiembrie, adică Sfântul Andrei, va fi sărbătorită tot într-o zi de vineri.
SURSA: digi24