O judecătoare din California ridică semne de întrebare în privința deciziei Casei Albe de a împiedica funcționarea normală a aplicației WeChat. Decizia pune „întrebări serioase” în ceea ce privește garantarea libertății de exprimare, așa cum este prevăzut în Primul amendament al Constituției SUA.
O judecătoare din California a suspendat temporar decizia administraţiei americane care ar fi împiedicat începând de duminică funcţionarea normală în SUA a aplicaţiei WeChat a gigantului chinez Tencent, informează agenţiile internaţionale de presă.
După ce un grup de utilizatori au contestat în justiţie măsura anunţată vineri de Departamentul american al comerţului în numele securităţii naţionale, judecătoarea Laurel Beeler a explicat că decizia administraţiei pune „întrebări serioase” în ce priveşte respectarea Primului amendament al Constituţiei SUA, ce garantează libertatea de exprimare.
Aplicaţiile chineze TikTok şi WeChat nu mai pot fi descărcate și acest lucru este interzis începând de duminică, 20 septembrie. Anunțul a fost făcut de Departamentul american al Comerţului, care citează ameninţări la adresa securităţii naţionale, transmit AFP şi Reuters, citat de Agerpres.
WeChat are aproximativ 19 milioane de utilizatori în SUA
În ordinul Departamentului Comerţului nu apare stipulat că se interzice companiilor americane să facă afaceri cu WeChat în afara SUA şi nici nu interzice Apple, Google sau altor companii americane să ofere aplicaţiile TikTok şi WeChat în afara SUA.
TikTok are 100 de milioane de utilizatori în SUA şi este extrem de căutată în rândul tinerilor americani. Aplicaţia de mesagerie WeChat are, în medie, 19 milioane de utilizatori activi zilnic în SUA, susţine firma de consultanţă Apptopia. WeChat este o aplicaţie care combină servicii similare cu Facebook, WhatsApp, Instagram şi Venmo, fiind populară în rândul studenţilor chinezi, expaţilor şi al unor americani care au relaţii personale sau de afaceri în China.
„Partidul comunist chinez a demonstrat că are mijloacele şi intenţia de a utiliza aceste aplicaţii pentru a ameninţa securitatea naţională, politica externă şi economia SUA”, a susținut Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă.
Departamentul Comerţului nu va încerca să oblige cetăţenii americani să elimine cele două aplicaţii sau să înceteze să le mai folosească, dar nu va permite update-urile sau noile descărcări.