Producătorul chinez de electronice Preh are deja închiriată o hală de 10.00 mp în cadrul parcului industrial din Braşov şi se extinde cu una nouă de 13.000 mp, iar Continental îşi extinde hala de 22.000 mp cu încă 2.000 mp.
„Lucrăm la decopertare şi la aducerea reţelelor de utilităţi pentru hala Preh. La Continental avem agreată extensia, dar mai durează o lună sau două până începem lucrările. Noi livrăm halele la cheie, iar clientul vine cu echipamentele de producţie şi cu oamenii“, a declarat Mirela Rădulescu, directorul de vânzări şi marketing al grupului Icco.
Costan a început dezvoltarea Industrial Park Braşov în 2007, iar în 2008 proiectul a primit titlul de parc industrial. În noiembrie 2008, primul chiriaş a început să producă aici, iar până în 2010 a fost construit 80% din parcul de astăzi, spune Rădulescu. Parcul are dezvoltate şase hale cu o suprafaţă construită de 72.000 mp, unde lucrează 3.000 de angajaţi. Investiţia în proiect s-a ridicat la 45 mil. euro, din care 23 mil. euro au fost obţinuţi printr-un împrumut la Unicredit. Rădulescu spune că finanţarea extinderilor este deja obţinută de la aceeaşi bancă.
Noi terenuri
Parcul industrial ocupă o suprafaţă de 39 de hectare de teren, din care 29 ha achiziţionate înainte de criză. Cele şase hale existente ocupă 14 ha, iar noua hală Preh va mai acoperi încă 4 ha.
„Când vom avea noi contracte, cu siguranţă vom mai achiziţiona noi terenuri, pentru că există zonă verde în jur şi ne mai putem extinde. La cerere, securizăm terenul şi asigurăm reţelele de utilităţi. Nu construim speculativ, pentru că piaţa braşoveană nu este pregătită pentru 10.000 mp de închiriat, plus că fiecare client vrea halele diferit“, spune directorul Icco.
Pe platforma industrială operează producătorul american de electronice Benchmark, cel mai mare angajator din proiect, tipografia germană EuroDruck Services (EDS), turnătoria de alamă Johnson Metall din Norvegia, producătorul danez de rulmenţi de mari dimensiuni (folosiţi pentru turbine eoliene, spre exemplu) VP Industries, alături de producătorul german Continental Powertrain şi Preh. Construcţia parcului a fost asigurată de firmele din grupul Icco.
Sectorul industrial a dominat piaţa imobiliară la nivel de tranzacţii înregistrate în ultimul an şi jumătate. „Piaţa de investiţii pe sectorul industrial s-a cam închis. Mai sunt 2-3 parcuri industriale care nu au fost tranzacţionate sau care nu sunt în negocieri pentru vânzare. Stocul existent de spaţii logistice şi industriale se va polariza către companiile P3, CTP, Immofinanz, NEPI şi Globalworth şi va continua dezvoltarea terenurilor pe care acestea le au în portofoliu“, susţine Silviana Badea, head of capital markets în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România.
CITIŢI ŞI Tranzacţie imobiliară majoră: CTP a cumpărat Mercury Logistics Park
Investiţii doar în industrial
Investiţiile Icco se vor rezuma anul acesta doar la parcul industrial din Braşov, chiar dacă a existat intenţia unei noi investiţii în sectorul medical.
„Am dezvoltat în urmă cu şase ani un spital privat de cardiologie şi ortopedie, cu 150 de paturi. Pentru anul acesta nu există în plan noi investiţii pe sectorul medical. Au fost nişte discuţii, dar nu s-au concretizat. Deocamdată rămânem cu cele două secţii de cardiologie şi ortopedie“, menţionează Rădulescu. Spitalul Clinicco a devenit funcţional în februarie 2009, în urma unei investiţii de 5 mil. euro.
Pe lângă cele două sectoare, grupul Icco mai activează în sectorul de energie, prin firma Bepco. Aceasta dispune de patru unităţi de cogenerare în Braşov cu o capacitate de producţie de 42,6 MW, construite cu 23 mil. euro. Energia obţinută de Bepco este vândă prin intermediul Transformer Energy Supply, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 19,4 mil. euro.
Grupul lui Costan mai include şi o fabrică de structuri metalice din Întorsura Buzăului cu o capacitate lunară de 500 de tone pe producţia de structuri metalice şi de 90 de unităţi pe zi pe producţia de tâmplărie termoizolantă (termopan). Costan mai activează şi pe producţia de electronice şi are o unitate la Timişoara.
Călin Costan ocupă locul 105 în ultima ediţie a Top 300 Capital cu o avere estimată la 53-55 mil. euro.