Procesul lui Călin Georgescu, considerat unul dintre cele mai complexe cazuri juridice din acest an, va fi judecat de Cristina Ardeleanu, magistratul desemnat de la începutul procedurilor. Confirmarea instanței vine într-un context marcat de tensiuni și acuzații privind o posibilă schimbare a completului de judecată.

Contextul tensionat al procesului lui Călin Georgescu

Curtea de Apel București a anunțat că dosarul președintelui ales Călin Georgescu rămâne în responsabilitatea magistratului Cristina Ardeleanu, după ce speculații publice au sugerat că ar fi avut loc modificări în componența completului.

„Procesul va fi judecat de completul de judecată repartizat inițial”, au declarat oficialii instanței.

CAB
SURSA FOTO: CAB

Această precizare vine în urma unei serii de acuzații care au generat controverse în spațiul public. Ele au alimentat suspiciunile privind posibile influențe asupra modului în care este gestionat acest dosar de o importanță națională.

În jurul orei 14:00, Călin Georgescu este așteptat din nou în fața completului de judecată. Prezența sa la audiere marchează un moment-cheie al procesului, în care se va decide dacă decizia Biroului Electoral Central (BEC) privind reluarea alegerilor prezidențiale va fi anulată sau menținută.

De ce contestă Călin Georgescu decizia BEC

Călin Georgescu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale, a contestat ferm hotărârea BEC privind organizarea unui nou scrutin. Consideră această decizie ca fiind nejustificată și a susținut că are la bază o interpretare incorectă a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR).

Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale a fost fundamentată pe dovezi prezentate în rapoarte desecretizate ale serviciilor de informații, care indicau ingerințe din partea unui „actor statal străin.”

Această concluzie a dus la o decizie istorică, fără precedent, în care Biroul Electoral Central a dispus reluarea alegerilor.

Controversa relocării dosarului între instanțe

Pe 6 decembrie, Călin Georgescu a anunțat că va depune contestație împotriva deciziei BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție. Totuși, cazul a fost redirecționat către Curtea de Apel București, din cauza lipsei de competență invocate de ÎCCJ.

Această schimbare a instanței a stârnit reacții din partea lui Georgescu, care a susținut că mutările repetate ale dosarului ar reflecta încercări de tergiversare a procesului.

Declarațiile lui Călin Georgescu la intrarea în instanță

Înainte de a păși în sediul Curții de Apel București, Georgescu a lansat acuzații dure la adresa liderilor politici și a judecătorilor Curții Constituționale.

„ Nu mai suntem un stat de drept, începând de ieri, este un stat, practic, stalinist, nu fac decât să îngroaşe corupţia şi să continue pe acest fond total ilegitim pe care astăzi îl trăim în România şi în lipsă de democraţie”, a declarat acesta”, a declarat fostul candidat.

Declarațiile sale reflectă nemulțumirea față de întregul proces, inclusiv față de rolul jucat de instituțiile implicate în gestionarea cazului său.