Călin Georgescu atacă decizia Curții Constituționale la CEDO
Călin Georgescu a depus o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), contestând decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale. Acțiunea, înregistrată pe 16 decembrie sub numărul 37327/24, vizează invalidarea procesului electoral, iar Călin Georgescu este reprezentat de avocata Maria Vasii la CEDO.
Demersul juridic vine într-un context tensionat în România, după ce CCR a emis, pe 6 decembrie 2024, Decizia nr. 32/2024, care a anulat întregul proces electoral, invocând informații din rapoartele CSAT despre posibile încălcări ale legii electorale de către Călin Georgescu și influențe externe. Aceasta a dus la suspendarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, ce trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024.
În acest context, Georgescu solicită CEDO o soluționare rapidă a cazului, dată fiind urgența și impactul direct asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor români.
Principalele argumente ale lui Călin Georgescu
Argumentele principale ale acțiunii sale includ prejudiciul ireparabil cauzat prin suspendarea procesului electoral, riscurile de instabilitate politică și socială, dar și imposibilitatea de a exercita căi de atac interne, având în vedere că deciziile CCR sunt definitive și nu pot fi contestate în instanțele din România. Georgescu subliniază că decizia CCR subminează încrederea publicului în statul de drept și creează un vid de legitimitate instituțională, generând o criză constituțională.
De asemenea, în cererea depusă la CEDO, sunt evocate și argumentele legate de impactul deciziei asupra drepturilor fundamentale, inclusiv dreptul de a candida, și riscurile de a crea un precedent nedemocratic, care ar putea afecta standardele democratice în alte state membre ale Uniunii Europene. În acest sens, Călin Georgescu a declarat pentru Q Magazine că „este esențial ca deciziile ce influențează direct procesul electoral și soarta democratică a unei națiuni să fie supuse unei analize riguroase.”
Precedent similar acum 5 ani
Un precedent similar a fost creat în 2020, când Laura Codruța Kovesi a contestat o decizie a CCR, iar CEDO i-a dat câștig de cauză, stabilind un precedent important în ceea ce privește atacarea deciziilor Curții Constituționale la instanțele europene.
În prezent, Georgescu, care a fost clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor, susține că, potrivit unui sondaj recent, ar fi câștigat cu 63% în turul al doilea, dacă acesta ar fi avut loc. Călin Georgescu consideră că acțiunea sa la CEDO este singura cale prin care se poate suspenda efectele Deciziei nr. 32/2024 a CCR și obligarea Guvernului României să reia procesul electoral.