Daniel Funeriu vrea să rămână un candidat independent

Daniel Funeriu a declarat că este un candidat independent și că intenționează să rămână așa. El a subliniat că nu este emanația niciunui partid sau al vreunei persoane, ci doar al propriilor sale idei și eforturi.

”Da, sunt un candidat independent, voi rămâne independent, pentru că Constituţia cere unui preşedinte să vorbească cu partidele cu care trebuie să colaboreze, odată ce este în funcţie. Eu nu sunt emanaţia niciunui partid, nu sunt emanaţia nimănui, în afară de mintea şi braţele mele”, a declarat el la Digi24.

Referitor la o eventuală candidatură din partea actualei coaliții de guvernare, fostul ministru al Educației a spus că a purtat câteva discuții și a fost contactat telefonic de „câțiva oameni înalți din această alianță”.

”Le-am spus următorul lucru: Oameni buni, eu am un program şi am oameni. Voi ce program aveţi şi ce oameni aveţi? Dacă vreţi o discuţie – binenţeles că în democraţie discuţia este principalul instrument al înţelegerii şi al mersului democratic al unei ţări – pot să discut cu oricine, dar pe baza unui program şi a unei echipe.

Repet, sunt şi voi rămâne un candidat independent, voi discuta cu partidele, dacă alegătorii îmi vor încredinţa funcţia supremă în stat, discut cu oricine dar voi rămâne independent.

Dacă sunt unii care doresc să se alăture candidaturii mele, vă spun o chestiune, sunt foarte mulţi membri ai USR şi membri PNL care mi-au spus: uite, vă ajutăm, că ne place, vă urmărim de multă vreme şi le-am spus: oameni buni, da, dar veniţi să îmi arătaţi să aţi demisionat din partidele voastre, pentru că ei nu vreau să tratez cu oameni care sunt în concubinaj politic”, a afirmat acesta.

Daniel Funeriu
Daniel Funeriu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Se va urgenta data la care vor avea loc alegerile prezidențiale?

Cât despre o posibilă urgentare a stabilirii datei alegerilor prezidențiale, Funeriu a subliniat că „susține ideea intrării în litera Constituției”.

”Astăzi, în cinci minute se poate intra în litera Constituţiei. CCR, la solicitarea preşedinţilor celor două Camere, să constate vacantarea postului de preşedinte, asta le cere legea 47, articolul 44, iar ulterior, preşedintele Senatului, care este constituit democratic şi constituţional, să preia funcţia supremă.

Nu cred că este bine ca preşedintele Iohannis să demisioneze, cred că este bine să intrăm în litera Constituţiei cât mai repede. referitor la alegeri, cu cât mai repede..dar cel mai important este ca alegerile să se petreacă corect”, a afirmat el.

Ar trebui Călin Georgescu să candideze din nou la președinția României?

Fostul ministru a declarat că le solicită judecătorilor Curții Constituționale să permită tuturor celor care doresc să candideze la alegerile prezidențiale.

Întrebat dacă și Călin Georgescu ar trebui să aibă posibilitatea de a candida, Daniel Funeriu a răspuns că ”dacă nu există probe irefutabile asupra problemelor” legate de acesta, vrea să îl învingă în alegeri libere.

”Da, pentru că, bineînţeles, dacă nu există probe irefutabile asupra problemelor legate de domnul Georgescu, probe pe care eu nu le-am văzut până acum, în integralitate… eu vreau să îl înving pe domnul Georgescu în alegeri libere”, a spus el.

Daniel Funeriu a precizat, de asemenea, că l-a numit pe Călin Georgescu „Guru cu zorzoane”. Iar potrivit lui, acesta a obținut un scor ridicat deoarece a avut contracandidați slabi.

”Este unul dintre motivele pentru care intru în această competiţie, pentru că e posibil să am multe defecte, dar eu nu sunt un om slab. Cât am condus Ministerul Educaţiei, m-am luat la trântă cu toate mafiile din educaţie şi le-am învins.

Nefiind un om slab, eu cer CCR să îi lase să candideze pe toţi cei care nu sunt condamnaţi penal şi nu li s-a luat acest drept printr-o condamnare definitivă, pentru că am încredere în discernământul românilor, şi trebuie să câştige candidatul care are cea mai mare legitimitate, obţinută prin vot”, a spus el.

Sistemul care a dus la candidatura ipotetică a lui Crin Antonescu este unul defect

Funeriu a mai afirmat că ”sistemul care a dus la candidatura ipotetică a lui Crin Antonescu este un sistem defect, pentru că este un sistem de contraselecţie, care a făcut ca în fruntea ţării să ajungă, de mulţi ani, elite extractive, oameni slabi care extrag resurse pentru ei şi partidul lor şi care nu iau decizii care să producă dreptate şi bunăstare pentru oameni”.

Despre Crin Antonescu, Funeriu a spus că ”este un produs al acestui sistem de contraselecţie”.

Fostul ministru al Educației a declarat că are o singură Românie, care vrea dreptate atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din Europa și din lume.

”Eu am o singură Românie, cea care vrea dreptate pentru români, acasă şi dreptate pentru români în Europa şi în lume. (..) Eu cred într-o Românie a eticii şi a demnităţii, cred într-o Românie ghidată de busola moştenirii noastre religiase, culturale şi umaniste”, a spus el.