Serghei Lavrov analizează conflictele de viziune dintre est și vest

Marile puteri mondiale își conturează tot mai clar pozițiile în fața unui sistem global tot mai contestat. Acesta este cazul nu doar al relațiilor între state, dar și al interpretărilor divergente ale principiilor fundamentale care guvernează ordinele internaționale.

Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat un atac direct asupra unor tendințe pe care le consideră periculoase pentru stabilitatea globală. În cadrul unei declarații care a atras atenția multor analisti, Lavrov a subliniat tensiunile dintre viziunea rusă asupra unui sistem internațional echilibrat și abordările Occidentului.

Conform oficialului rus, Occidentul este angajat într-o politică de subminare a principiilor fundamentale ale relațiilor internaționale, punând sub semnul întrebării valorile consacrate de documente esențiale cum ar fi Carta Organizației Națiunilor Unite.

Serghei Lavrov a remarcat că, în ciuda presiunilor geopolitice, Uniunea Europeană și marile puteri occidentale insistă asupra unei interpretări restrictive și exclusiviste ale democrației, una care, în viziunea sa, nu reflectă esența unei ordini globale echitabile.

„În recentele declarații ale Ursulei von der Leyen și ale altor lideri ai Uniunii Europene (nu intenționez să ofensez pe nimeni), este evident că, indiferent de circumstanțe, modul în care interpretăm democrația este modul în care trebuie să fie”, a spus Lavrov.

Ursula von der Leyen
SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbările care au avut loc în structura geopolitică globală

Într-un context mai larg, Lavrov a adus în discuție și schimbările care au avut loc în structura geopolitică globală de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, punând accent pe continuarea unui sistem internațional bazat pe colaborare între națiuni, un sistem stabilit la Conferințele de la Yalta și Potsdam.

El a citat o frază celebră din discursul președintelui american Franklin D. Roosevelt, care sublinia că pacea globală nu poate fi impusă de o singură națiune, ci trebuie să fie rezultatul unei colaborări internaționale largi și incluzive.

„Tendința genetică a Occidentului de a se percepe constant ca un hegemon continuă să submineze temeliile sistemului Yalta-Potsdam, un sistem profund legitim. În contextul discuției despre aniversarea de 80 de ani, am ales să citez o afirmație a lui Franklin D. Roosevelt, pe atunci președinte al Statelor Unite, care, în martie 1945, s-a adresat Congresului SUA după Conferința de la Yalta.

El a spus: Structura păcii mondiale nu poate fi realizată de un singur om, un singur partid sau o singură națiune. Nu poate fi doar o pace americană, britanică, rusă, franceză sau chineză. Nu poate fi o pace a marilor națiuni sau a celor mici. Trebuie să fie o pace bazată pe efortul cooperativ al întregii lumi. Această afirmație surprinde, de asemenea, esența principiilor Cartei ONU, pe care liderii actuali ai Uniunii Europene par să le fi uitat”, a mai declarat Lavov.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (SURSA FOTO: Dreamstime)

Călin Georgescu, împiedicat să candideze la alegerile prezidențiale

Pe lângă atacurile adresate Occidentului, Lavrov a adus în discuție și cazul lui Călin Georgescu, care, conform afirmațiilor sale, a fost împiedicat să participe la alegerile prezidențiale din România.

Deși Curtea Constituțională a respins toate acuzațiile la adresa sa, Comisia Electorală Centrală a decis să nu îl permită să candideze.

Lavrov a argumentat că acest act ar fi fost dictat de motive politice și de o orientare clară a autorităților române de a nu sprijini pe cineva care nu denunță Rusia, sugerează o eroziune a principiilor fundamentale ale democrației.

„S-a stabilit că în România, Călin Georgescu nu va candida pentru președinție, în ciuda faptului că Curtea Constituțională a țării  l-a declarat nevinovat de toate suspiciunile. Totuși, Comisia Electorală Centrală a declarat: Nu ne pasă de Curtea Constituțională; Președintele ne-a ordonat să nu-l lăsăm pe ‘acesta’ să continue pentru că nu îl denunță pe Vladimir Putin și Rusia”.