Nicușor Dan a calificat anularea alegerilor drept „un eșec al statului”

Nicușor Dan, primarul Capitalei și candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, a calificat anularea alegerilor drept „un eșec al statului”. Într-un interviu acordat duminică seară la Antena 3 CNN, el a declarat că instituțiile statului trebuie să clarifice situația, adăugând că „a fost o influență a Rusiei” și că „oamenii l-au folosit pe Călin Georgescu pentru a da o palmă clasei politice”.

Nicușor Dan
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Instituțiile statului, responsabile pentru eșec

Nicușor Dan a susținut că anularea alegerilor reprezintă un eșec al instituțiilor statului și că oamenii au dreptate să ceară clarificări privind motivele și rezultatele anchetelor.

El a subliniat necesitatea ca instituțiile să acționeze rapid pentru a menține încrederea publicului, procesul electoral fiind fundamental pentru democrație.

„Oamenii au dreptate să întrebe care au fost motivele, care sunt rezultatele anchetelor. Până acum nu s-a dovedit nimic. Faptul că am ajuns să avem o anulare de alegeri e evident un eșec al instituțiilor statului și aici vorbim de servicii, Parchet, Autoritatea Electorală, eventual de ANAF, nu știu, și evident de președintele României. CCR a dat această decizie, acum e extrem de important ca aceste instituții să lămurească, pentru că altfel o să scadă foarte mult încrederea în instituțiile statului. Instituția asta a alegerii e cea mai importantă instituție a democrației”, a declarat Nicușor Dan.

El a susținut că data alegerilor ar fi trebuit stabilită în funcție de momentul clarificării rezultatului, subliniind importanța unei campanii desfășurate în condiții de transparență. „Sunt informații pe care nu le am și poate că premierul, fiind parte a CSAT, poate că are niște informații.

Eu cred că data trebuia fixată în funcție de răspunsul autorităților la întrebarea «când vom lămuri rezultatul alegerilor», pentru că, în opinia mea, și pentru susținătorii lui Călin Georgescu sau acestui curent populist izolaționist, e important ca la începutul campaniei să știe dacă are dreptul să candideze.”

Influențe externe și campania controversată

Referindu-se la campania lui Călin Georgescu, Nicușor Dan a atras atenția asupra surselor de finanțare și transparenței.

„Sunt informații pe care nu le am și poate că premierul, fiind parte a CSAT, poate că are niște informații. Eu cred că data trebuia fixată în funcție de răspunsul autorităților la întrebarea „când vom lămuri rezultatul alegerilor”, pentru că, în opinia mea, și pentru susținătorii lui Călin Georgescu sau acestui curent populist izolaționist, e important ca la începutul campaniei să știe dacă are dreptul să candideze, adică să nu se apuce să strângă semnături degeaba. E cel mai important când începem campania să știm că am închis situația. Depinde de informațiile, de analiza completă pe care instituțiile trebuie să ni le dea. Pentru moment, măsura anulării a fost justificată de o chestiune financiară, în sensul că avem un candidat care a declarat zero lei și am văzut oameni plătiți cu sute de mii de euro care i-au făcut campanie, am văzut multe filmulețe care știm că costă și tocmai ăsta e răspunsul, să lămurim cât a costat această campanie”, a mai adăugat Dan.

De asemenea, Dan a spus că Georgescu reprezintă nemulțumirea față de clasa politică și că susținătorii săi nu-l votează neapărat pentru el, ci ca un mijloc de a protesta.

Rolul președintelui în unificarea societății

În ceea ce privește viitorul președinte al României, Nicușor Dan consideră că acesta are un rol esențial în unificarea societății și în stabilirea unei direcții clare pentru țară.

„Eu înclin să cred că a fost o influență a Rusiei. Ceea ce eu cred e că există o rețea de site-uri, de mici reviste online care se promovează între ele și care promovează narativul Rusiei. Trebuie dovedit dacă această rețea în mod organic sau plătit a ajutat campania lui Călin Georgescu. Nu cred că există persoane care să aibă politica ca lobby și să plătească sute de mii de euro să sprijine un candidat, cum s-a dovedit că s-a întâmplat. Eu nu cred că există astfel de gesturi gratuite”, a mai afirmat Dan.

Nicușor Dan a considerat că un lider eficient trebuie să garanteze funcționarea corectă a instituțiilor și să asigure stabilitatea internă și externă a țării. El a subliniat că, înainte de ultimele săptămâni, România a beneficiat de stabilitate și că rolul președintelui este de a oferi soluții și de a unifica părțile societății aflate în conflict.